Algerijnse journalist de mond gesnoerd

Persvrijheid blijft in Algerije ver te zoeken, zo blijkt uit de recente arrestatie van Nouredinne Boukraa. De bureauredacteur van de nationale krant Ennahar werd eerder deze week door vier agenten werd gearresteerd voor laster. Hij is een nacht vastgehouden op het bureau.

Boukraa’s arrestatie wordt in verband gebracht met een eerder gepubliceerd artikel van zijn hand, waarin hij spreekt over banden van de lokale veiligheidsdienst met de maffia. De journalist is zelf niet meer verbaasd over zijn gebrek aan vrijheid om te schrijven wat hij wil. “Als je de grote namen van het regime in discrediet brengt, kun je een reactie verwachten,” sprak hij tegen Reporters Without Borders. Het bureau voor de persvrijheid publiceerde vorige maand een ‘wereld persvrijheidsindex’, waarin Algerije met de 123e plaats van de 169 niet best scoorde.

Na het recentste voorval sprak Reporters Without Borders zich nog maar eens uit over het gebrek aan vrijheid waar journalisten in Algerije mee moeten werken. Het bureau noemde Boukraa’s arrestatie ‘onacceptabel’. “Algerijnse journalisten kunnen nog steeds niet in vrijheid hun werk doen, ondanks de rust die ze genoten sinds het begin van het jaar. Met verhalen over corruptie lopen ze nog altijd het risico op het politiebureau te belanden.”

Share Button