Analyse – Stakingen leggen Franse OV plat

fs_486842_1.jpgDaar zit je dan: bepakt en bezakt te wachten op een verlaten station. Verveeld kijk je nog een keer op het vertrekbord. Tevergeefs, want dit geeft al vijf dagen aan dat de treinen niet rijden. Het openbaar vervoer in Frankrijk ligt plat wegens een massale staking. Niet alleen de treinen, maar ook het grootste deel van de Parijse bussen en metro’s staan werkeloos in de remise. Inmiddels hebben de Franse spoorwegbeambten bekend gemaakt dat de stakingen tot minstens maandag zullen duren. De grote vraag is echter; waar zullen deze stakingen in resulteren?


Pensioenshervormingen
De Franse spoorwegen (de SNCF) en het Parijse metro- en busbedrijf RATP staken tegen de geplande pensioenshervormingen van president Nicolas Sarkozy. Hij wil de comfortabele pensioenregelingen van het Franse openbaar vervoer aanpakken door de zogeheten ‘régimes spéciaux’ gelijk te trekken met die van andere branches. Tot nu toe golden er aan de hand van deze ‘regimes speciaux’ speciale regels voor de anderhalf miljoen werknemers in het openbaar vervoer. De belangrijkste hiervan is het met pensioen gaan na 37,5 jaar gewerkt te hebben. Vaak zijn de werknemers dan jonger dan 55 jaar, terwijl de pensioenleeftijd in andere branches rond de 57,5 jaar ligt. Sarkozy is van mening dat de Fransen pas na 40 jaar werken met pensioen moeten gaan. De regelingen kosten de regering nu jaarlijks miljarden.

in99-1.jpgHoewel de stakingen al bijna een week duren, is niet iedereen in Frankrijk tegen de plannen van de president. Opiniepeilingen wijzen uit dat een ruime meerderheid (68 procent) van de Fransen voor de pensioenhervormingen is. Inmiddels heeft Sarkozy het aanbod van de vakbonden om terug te keren naar de onderhandelingstafel aanvaard, maar gesprekken tussen de twee partijen hebben nog niks opgeleverd. Tot die tijd loopt of fietst de reizende bevolking dus om alsnog op de gewenste bestemming te komen.

Verleden
Het is niet de eerste keer dat de Fransen staken tegen beleidsplannen. Zo vond er vorige maand een staking plaats als waarschuwing aan de regering. Ook in 2003 en 2004 protesteerden de vakbonden tegen de wijzigingsplannen van de pensioensregelingen. Hierbij werd in 2003 13 mei uitgeroepen als nationale stakingsdag. Het feit dat er nu in 2007 nog steeds stakingen voorkomen, geeft aan dat beide partijen geen goede afspraken hebben kunnen maken.

Hierdoor heerst er nog steeds grote onvrede over de vermeende pensioenhervormingen. Hoewel de toenmalige regeringen door de stakingen al snel afzagen van de vermeende hervormingen, heeft de huidige Franse president al aangekondigd niet af te wijken van zijn plannen. Niettemin hoopt hij met de vakbonden tot een oplossing te komen. Zo zei hij: “Ik ken hen goed. Het zijn mensen van mijn generatie. Ervaren genoeg om de gebreken van het systeem te zien, en met genoeg energie om er wat aan te willen doen.”

Duitse treinstakingen
Niet alleen Frankrijk kampt met grote problemen in en rondom het openbaar vervoer. Ook in Duitsland vielen afgelopen week veel regionale treinen en intercity’s uit door stakingen. De Duitsers legden echter om een andere reden dan de Fransen het werk neer: zij eisten een loonsverhoging van 31 procent. De Duitse machinisten vinden dat ze minder verdienen dan hun collega’s in andere Europese landen. Eerder werd in overleg met de Duitse vakbonden al een loonsverhoging van 5,5 procent plus een eenmalige uitkering bereikt. Hoewel er geen concrete oplossing voor het conflict is gevonden, is het Duitse treinverkeer na twee dagen weer op gang gekomen. De staking kostte bij onze Oosterburen ongeveer 50 miljoen euro. Hoe hoog de kosten voor Frankrijk zullen zijn, is nog even afwachten.

Share Button