Hoogtepunt voor moslims: Pelgrimstocht naar Mekka begonnen

Miljoenen moslims uit de hele wereld verzamelden zich de afgelopen dagen in Saoedi-Arabie. Daar begint vandaag de pelgrimstocht naar Mekka. Deze tocht, de Hadj, is voor Moslims die zich de reis kunnen veroorloven verplicht en wordt gezien als het hoogst haalbare voor het geloof. De Saudische autoriteiten hebben dit jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vorig jaar werden ruim 350 mensen in de drukke menigte doodgedrukt. 

Mekka wordt door moslims als heilige plek beschouwd waar de Islam als godsdienst werd verspreid. De spirituele reis begint vandaag met een ritueel waarbij de pelgrims zeven keer biddend rond de heilige steen, de Ka’aba, lopen. Het hoogtepunt van de Hadj is dinsdag als als de pelgrims zich verzamelen op de berg Arafat. Een dag later wordt het einde van de Hadj gevierd met het Offerfeest.

In totaal worden 2,5 miljoen moslims in Mekka verwacht. Onder hen is ook de Iraanse president Ahmadinejad, die op uitnodiging van de Saudische koning aanwezig is.

Share Button