Tabaksverkopers demonstreren in Parijs

                                       Café Tabac      Tienduizenden demonstranten, waaronder voornamelijk tabaksverkopers, marcheerden afgelopen week door Parijs. ‘Rookverbod: NEE!’ en ‘Wat gebeurt er met de rokers?’ staat er op de borden die ze hebben meegebracht. Ze zijn tegen het rookverbod in Franse cafés dat 1 januari ingaat.

De demonstranten willen een wijziging in het verbod op hun Gauloises, Gitanes en andere tabaksmerken in alle restaurants, clubs en cafés. Ze strijden voor rookruimtes met goede ventilatie. De verbaksverkopers zijn bang om inkomsten mis te lopen als de Fransen geen sigaret meer bij hun koffie mogen opsteken. De ‘cafés tabacs’, cafeetjes waar voornamelijk sigaretten en koffie worden verkocht, zullen 1 januari verleden tijd zijn.

Franse columnisten zijn kritisch tegenover de demonstranten en noemen de argumenten van de tabaksverkoers ‘lachwekkend’. Zo zegt een actievoerder: ‘In het land van de mensenrechten kunnen we nu ook al niet meer roken. Al onze vrijheden worden ons afgenomen.’ De columnisten beschrijven dit als ‘belachelijk’.

De Franse autoriteiten hebben geprobeerd om het verbod geleidelijk aan te laten komen, maar voor de tabaksverkopers is het nog steeds niet acceptabel. Op werkplaatsen, scholen, ziekenhuizen en treinsations was er al eerder een rookverbod gekomen. Het verbod in cafés hing al langer in de lucht en tabaksverkopers kregen de tijd om te anticiperen op dit gebied, maar toch vinden zij de tijd om zich aan te passen te kort.

Het protest was één van de velen protesten van afgelopen maand. De Fransen protesteerden eerder tegen het hervormingsprogramma van president Nicolas Sarkozy.
 

Share Button

One comment

  1. zullen ze koffie ook wel verbieden. Kun je alleen nog groene thee drinken in cafeetjes. Gezellig. Ik wil helemaal niet ‘hervormd’ worden..

Reacties zijn gesloten.