16 gevangenen ontsnapt uit Ghanees politiebureau

UTRECHT – Zondagavond zijn er in een politiekbureau  in de Ghanese stad Tema zestien verdachten gevlucht nadat een politieagent de cel opende om een van hen te eten te geven. Twee van de ontsnapte mannen zijn later opnieuw gearresteerd, veertien zijn nog voortvluchtig.

De gevangen zaten vast in afwachting van hun proces, sommige van de processen beginnen deze week al. Een aantal van de verdachten waren verdacht van zware delicten. De agent die de verdachten heeft laten ontsnappen is tijdelijk onder toezicht gezet en zal verhoord worden.

De commendant van het politiebureau, Gyenning vertelde dat er een dertienjarig jongetje op zondagavond na zes uur naar het politiebureau kwam met een bak met eten voor een van de verdachten. De desbetreffende politieagent vroeg de jongen het eten in een plastic zak te doen zodat het door de tralies paste, waarop het jongetje vertrok om een zak te halen, hij liet het eten achter maar kwam niet meer terug.

Vervolgens besloot de agent om de verdachte alsnog het eten te geven. Hij handelde tegen de regels in en opende de cel zonder dat er een gewapende beveiliger bij was. De verdachten overmeesterden de agent en ontsnapten uit het politiebureau. Commendant Gyeninng beschrijft het indicent als een groot schandaal omdat het door toedoen van de agent is gebeurt. Buffuor, de agente die de verdachten liet lopen krijgt binnen tien dagen een proces.

Twee van de zestien verdachten zijn gepakt met behulp van twee burgers, die de verdachten vasthielden tot agenten hen opnieuw in de boeien sloegen. De inwoners van het plaatsje zijn opgeroepen alle informatie die zij hebben door te geven aan de politie en zij zullen hiervoor “goed beloond worden.”

Het is niet de eerste keer dat een uitbraak als deze gebeurde in het havenplaatsje. Vorig jaar bijvoorbeeld braken vier verdachten uit nadat zij de agent die de cel opruimde hadden overmeesterd met pepperspray. Hetzelfde politiekbureau had al eerder een uitbraak op zijn naam staan. De uitbraak van dit weekend brak een record vanwege het hoge aantal ontsnapte verdachte.

Bron: graphicghana.com, modernghana.com

Share Button