Demonstrant veroordeeld tot twee jaar cel in Cuba

UTRECHT 11 september 2009 – Een man, die een internetberoemdheid werd nadat hij in een dronken bui protesteerde tegen de honger op Cuba, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Zijn actie werd vastgelegd door een filmcrew en volgens de rechtbank was hij op dat moment een gevaar voor zijn medeburger.

Volgens Richard Rosello, die bij de rechtszaak aanwezig was, verwierp de rechtbank donderdag het pleidooi voor welwillendheid van Juan Carlos Gonzalez Marcos. Rosello was daar namens de in Havana gevestigde Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening.

Gonzalez Marcos, ook wel bekend als Panfilo, verscheen zichtbaar dronken toen hij tijdens een interview voor een documentaire over Cubaanse muziek uitbarstte in de woorden: ‘Wat we nodig hebben hier is een beetje voer!’ en met zijn armen zwaaide en schreeuwde.
Hij vervolgde zijn verhaal langer dan negentig seconden, vertellend over hoe de Cubanen honger lijden in een land waar er van het Communistische systeem wordt verwacht voor de basisbehoeften van het volk te zorgen.

De video van deze tirade kwam in April op YouTube terecht en werd sindsdien meer dan 450.000 keer bekeken. Gonzalez Marcos wordt door sommigen gezien als één van de weinige Cubanen die openlijk durft te praten over de dagelijkse moeilijkheden van het eiland.

In een tweede video op YouTube zei Gonzalez Marcos dat het hem speet dat zijn uitbarsting voor politieke doeleinden werd gebruikt. Deze spijtbetuiging was niet genoeg om de rechters van gedachten te laten veranderen. Rosello zegt dat Gonzalez Marcos na de rechtszaak terug werd gebracht naar een gevangenis buiten Havana.

Twee westerse diplomaten, die de zaak probeerde te observeren, werden gevraagd te vertrekken nog voordat het proces was begonnen. De rechtbank zou hen hebben gezegd dat de zaak alleen geopend was voor Cubaans publiek.

De regering heeft niet gereageerd op vragen over Gonzalez Marcos’ zaak.

Bron: New York Times / Times online

Share Button