Metro moet Dubai uit het slop halen

UTRECHT, 8 september 2009 – Ook aan oliestaatje Dubai, waar het qua geld jarenlang niet op kon, gaat de financiële crisis niet voorbij. Sterker nog: het land in de Verenigde Arabische Emiraten heeft te maken met de zwaarste recessie in decennia. De regering heeft haar hoop nu echter gevestigd op een project dat de economie weer in beweging moet krijgen: de eerste metrolijn in de regio. Deze wordt morgen officieel geopend.

Dit schrijft Wall Street Journal op 8 september.Toch heeft juist deze metrolijn Dubai nog verder in de schulden gestoken. Het 52 kilometer lange traject heeft volgens cijfers van de plaatselijke Weg en Transport Autoriteit (RTA) 28 miljard dirham gekost, zo’n 5,2 miljard euro. Oorspronkelijk was gerekend op 15,5 miljard dirham. Deze tegenvaller brengt de regering nog verder in de schulden, die daarvoor al geschat werden op 85 miljard dollar.

Next stop: Shell Station

Maar was deze enorme uitgave het geld waard? Volgens de RTA wel. De eerste metrolijn van de Verenige Arabische Emiraten moet de komende tien jaar 4,6 miljard dollar opleveren. Onder meer door het verkopen van de naamrechten van een deel van de metrostations aan grote bedrijven, evenals de naamrechten van de metrolijnen zelf. Daarnaast moeten jaarlijks rond de 200 miljoen passagiers van de metro gebruik gaan maken.

Metro DubaiWie wil, bij vijftig graden?

Vraag bij dit alles is, of de inwoners van Dubai uit hun auto te krijgen zijn. Een liter benzine kost 28 cent, meer dan een euro goedkoper dan in Nederland. Daarnaast kan de temperatuur in het oliestaatje oplopen tot 50 graden, wat de auto met airconditoning uiteraard een stuk aantrekkelijker maakt dan de metro.,, Het dichtsbijzijnde metrostation is vijftien minuten lopen vanaf mijn huis,” zegt Gemma Fish, een Britse die in Dubai woont, in Wall Street Journal. ,,Dan moet ik dus eerst een taxi nemen om daar te komen en ben ik waarschijnlijk alsnog duurder uit.”

De sjeik is opgewonden

Toch klinken ook meer positieve geluiden. Meer dan zeshonderd mensen hebben al via een speciale Facebookpagina laten weten op de eerste dag zeker een ritje met de metro te willen maken. Dit staat in de onafhankelijke Dubaise krant 7Days. Zelfs sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum heeft op deze pagina een bericht achtergelaten waarin hij zegt ‘opgewonden te zijn over de opening’. Britse expat Marian Lishman begon een speciale website met informatie over de metrolijnen, tickets en andere informatie. ,,Dit is een bijzonder moment en ik wil er deel van uitmaken”.

Wie volgt?

Als de metro een succes blijkt, zal snel begonnen worden met de aanleg van metrolijnen in andere Arabische Emiraten als Abu Dhabi, Saoedie-Arabië en Kuweit.

Bronnen: Wall Street Journal, 7Days

Share Button