Duitsland:Macedonië blijft in de race voor EU lidmaatschap

UTRECHT- Duitsland blijft lobbyen en vechten voor Macedonië haar EU lidmaatschap bleek gisteren uit een gesprek tussen bondspresident Köhler en Ivanov, president van Macedonië.

Duitsland is de grootste aanmoediger van Macedonië haar toetreding tot de Europese Unie, en haar grootste foto: www.mia.comcommercieele partner binnen de Europese Unie. Köhler is hierom goed geinformeerd over de ontwikkelingen in Macedonië, maar ook goed op de hoogte van het regionale nieuws.

Gesprekspartners van de bijeenkomst gisteren focusden zich ook op de problemen die Macedonië heeft met Griekenland, die en provincie heeft dat ook Macedonië heet. Bondspresident Köhler was verbijsterd over het feit dat het dubbele-naam problem nu een kwestie is, in een tijd waar er belangrijkere problemen zijn om over te praten.

Macedonië wordt gerezen om zijn etnische gelijkheid en religieuze tolerantie, en kan als voorbeeld dienen voor andere Europese landen, volgens Köhler.

Griekenland weigert de naam, Republiek Macedonië, te erkennen terwijl andere landen zoals Rusland, Turkije en Amerika dit wel doen. Griekenland vertrouwd Macedonië niet en is bang dat zij aanspraak zal maken op de Noord-griekse provincie zodra de naam Macedonië internationaal erkend is. Macedonië heeft aangegeven bereidt te zijn tot naamsverandering. Dit is tot nog toe afgewezen door Griekenland.

Vorig jaar hebben de leiders onder druk van Griekenland de start van de toetredingsonderhandelingen uitgesteld. Terwijl Griekenland eist dat Macedonië haar naam opgeeft, is Macedonië het hier niet mee eens en geeft zij aan dat Macedonie’s huidige naam al wereldwijd wordt erkend. Sinds 2005 heeft de Europese Unie Macedonië erkend als kandidaat-lidstaat.

 Bron: www.mia.com (Macedonian Information Agency) en www.europa-nu.nl

Share Button

One comment

Reacties zijn gesloten.