Egyptische politie schiet Eritreërs dood op Israëlische grens

UTRECHT De Egyptische politie heeft woensdag twee migranten uit Eritrea doodgeschoten toen zij de grens naar Israël probeerden over te steken. Deze actie brengt het aantal aan de grens gedode migranten sinds mei op veertien. De afgelopen maanden heeft het geweld aan de grens toegenomen. Dat meldt de website www.nation.co.ke.

Agenten waren bezig met een routinecontrole langs de Egyptische woestijngrens, toen zij zes migranten signaleerden die door een prikkeldraadomheining, die Egypte van Israël scheidt, probeerden te komen. De agenten gaven de zes de opdracht om te stoppen, maar deze orders werden genegeerd. De politie besloot het vuur te openen nadat de migranten het Israëlische territorium in vluchtten. Volgens veiligheidsbronnen werd er eerst in de lucht geschoten voordat er op de migranten werd gericht. Toch werden twee van hen gedood, de vier anderen waren gewond.

De politie spant zich sinds mei steeds meer in om de gevoelige grens met de Joodse staat te controleren als reactie op de toename van de menselijk verkeersstroom door Egypte.

De Egyptische grens met Israël is de hoofddoorgangsroute voor, over het algemeen, ongewapende Afrikaanse migranten en vluchtelingen. Zij zoeken naar werk of willen in Israël asiel aanvragen.

Veiligheidsprobleem

Egypte, die jarenlang tienduizenden Afrikaanse migranten op zijn grondgebied tolereerde, staat onder druk van Israël om de stroom migranten een halt toe te roepen.

De Egyptische autoriteiten zeggen dat de stroom migranten op de Sinaï-grens met Israël een bedreiging voor de veiligheid kan vormen, omdat Islamitische militanten daar ook vaak hun toevluchtsoord vinden.

Volgens analisten en hulpverleners is de migrantenstroom vanuit de Hoorn van Afrika, door Egypte naar Israël, in de afgelopen maanden toegenomen. Dit zou komen omdat het moeilijker is geworden om via andere noordelijke routes te reizen, zoals via Libië naar Europa.

Eritreërs vormen de enige grote groep van migranten die proberen om vanuit Egypte Israël binnen te komen, maar ook Ethiopiërs en Soedanezen wagen de sprong.

Bron: Reuters Africa / www.nation.co.ke

Share Button