Estland lanceert bank waar je gelukkig van wordt

UTRECHT – Een bank waar je wel gelukkig van wordt is de Estlantse bank Onnepank. Het is de eerste ‘e-bank of happiness’ in de wereld. Het doel van de bank die binnenkort opent, is het verrichten van gratis goede daden.  

De bank wil mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp kunnen bieden samenbrengen. In de e-bank kunnen zij informatie zetten over wat ze nodig hebben en over wat ze te bieden hebben. Iedere goede daad wordt geregistreerd en levert een Ster van Dankbaarheid op. Degene met de meeste sterren zal een van de gelukkigste personen ter wereld zijn. Dat meldt de Baltic Course.


Niet alle daden afmeten in geld

Volgens Birgit Tolmann, een van de oprichters van de Bank of Happiness, wil de bank de manier waarop mensen denken veranderen. Mensen zouden volgens Tolmann niet al hun daden moeten afmeten in geld. “Soms is de traditionele manier van het helpen van vrienden en buren zonder een materialistische compensatie te ontvangen het beste wat we kunnen doen,” aldus Birgit Tolmann.

De technologie brengt mensen in nood en de mensen met de mogelijkheid om te helpen samen. Er zijn veel verschillende manieren waarop mensen elkaar kunnen helpen, soms zelfs met heel weinig inspanning. In veel gevallen doen mensen dat niet, omdat ze niet beschikken over relevante informatie. Mensen weten niet of hun bejaarde buurvrouw behoefte heeft aan een aantal boodschappen, die we gemakkelijk voor haar op kunnen halen als we toch naar de supermarkt gaan. Maar ook kinderopvang en carpoolen zijn manieren waarop mensen anderen kunnen helpen.

Eerste in de wereld

Het oprichten van de eerste Bank of Happiness heeft veel moeite gekost. Omdat een dergelijke bank nog niet bestaat, waren er ook geen standaard procedures of algemene regels voor zo’n bank. Alle procedures moesten daarom opgesteld worden en werden meerdere malen overdacht.

De e-bank is bedoeld voor iedereen, daarom heeft het team geprobeerd een gemakkelijk te gebruiken website te maken, mensen moeten niet verdwalen in het systeem. Net als bij gewone banken, moet het gebruik van de bank veilig zijn. Iedereen in de bank wordt daarom geverifieerd met een ID-kaart of en internetbankrekening.

Vrijwilligersproject

De Bank of Happiness werd een halfjaar geleden opgezet als een vrijwilligersproject. Hoewel de ontwikkeling van het project werd gefinancierd door de Estonian Fund of Citizen, is het totale project praktisch zonder geld uitgevoerd en heeft daarmee veel aanzien bereikt.

“Het is echt moeilijk een vrijwilligersproject uit te voeren,” legt Tolmann uit. “Vroeg of laat beginnen mensen zich zorgen te maken over hun werk en gezin en dreigen zij uit te vallen.”

Maar de Bank of Happiness is geslaagd. Er ontstond een sterke kerngroep en deze mensen zijn nu ook de plaatselijke vertegenwoordigers in de provincies en steden van Estland.

Verder ontwikkelen

De maanden na de lancering van de e-bank zullen worden besteed aan het afstemmen van het IT-systeem. De oprichters willen de e-bank ook verder ontwikkelen zodat er meer mogelijkheden voor interactie ontstaan. Zo willen de oprichters onder andere de staat en de gemeenten te betrekken bij het systeem door hun medewerkers er gebruik van te laten maken. Hier zou de hele samenleving veel baat bij hebben, maar hiervoor zijn een paar kleine wetswijzigingen nodig.

De oprichters hopen dat het project een goed voorbeeld is voor de rest van de wereld en dat dergelijke initiatieven ook in andere landen vorm zullen krijgen.

Bronnen: Baltic Course en Tigerprices.

Share Button

One comment

Reacties zijn gesloten.