Europese gascrisis dreigt als Oekraïne niet betaalt

UTRECHT 13 september 2009 – De Russische gasmonopolist Gazprom is bang dat Oekraïne in 2010 haar gasrekeningen niet meer kan betalen. Dat heeft Alexei Miller, topman van Gazprom, zaterdag gezegd.

Volgens Miller betaalt Naftogaz, het gasbedrijf van de Oekraïense overheid, nu haar rekeningen door gebruik te maken van fondsen en reserves, maar is het volgens hem onduidelijk of de reserves genoeg zijn om de volgende Russische gasrekening op 7 februari 2010 te betalen. Volgens Miller hebben functionarissen van Naftogaz geen idee hoe het bedrijf de rekeningen in 2010 gaat betalen.

Als Oekraïne niet in staat is haar rekeningen te betalen, dreigt er een Europese gascrisis. Vorig jaar januari ontstonden er ernstige gastekorten in centraal- en zuidoost Europa toen Rusland de gaslevering aan Oekraïne voor twee weken afsloot, omdat het land de rekening niet op tijd betaalde. Ongeveer 80% van het gas dat Rusland levert aan de Europese Unie gaat door dezelfde leidingen als het gas dat voor Oekraïne bestemd is.

Miller waarschuwde dat een zelfde gascrisis kan ontstaan als Oekraïne de rekening in februari niet kan betalen. ,,Ik hoop dat we niet weer een gascrisis in de winter hebben,” aldus Miller.

Volgens Naftogaz zijn de zorgen van Miller nergens op gebaseerd. ,,Er zijn geen redenen voor een herhaling van de gascrisis,” zei woordvoerder Valentyn Zemlyansky. Volgens hem heeft Oekraïne genoeg gas in huis, namelijk 25 biljoen kubieke meter, om de winter mee door te komen. Bovendien stipte Zemlyansky aan dat terwijl sommige klanten door de economische crisis problemen hadden hun rekening te betalen, Naftogaz genoeg geld had om de importrekeningen te betalen, onder andere omdat de vraag naar gas door de recessie kleiner geworden is.

Tijdens zijn toespraak uitte Alexei Miller ook zijn zorgen over de presidentiële verkiezingen die in januari in Oekraïne worden gehouden. Oekraïne ziet de waarschuwingen van Miller als een manier om voor de verkiezingen de instabiliteit in het land te benadrukken en de pro-westerse president Viktor Yushchenko te ondermijnen.

Miller koos een duidelijk standpunt wat betreft de plannen om een gaspijpleiding aan te leggen onder de Zwarte Zee naar Turkije, langs Oekraïne. Een suggestie van een Turkse bezoeker dat deze pijpleiding zou kunnen helpen om Turkije tot het voornaamste regionale gas doorvoercentrum te maken, werd hard afgewezen. Miller: ,,Turkije kan geen Russisch gas naar andere landen herexporteren. Dat is niet toegestaan.”

Bron: BBC.co.uk en Financialtimes.com

Share Button