Georgië protesteert tegen bezoek burgemeester Moskou

Het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fel uitgehaald naar de burgemeester van Moskou, Yury Luzhkov. Luzhkov bezocht maandag de regio Zuid-Ossetië. Volgens het ministerie is het bezoek ‘beneden alle morele standaarden’.

Lushkov opende in Zuid-Ossetië een nieuwe woonwijk met de naam ‘Moskou’. Tot vorig jaar stond hier het dorp Tamaresheni. Het dorp werd echter compleet verwoest in de oorlog tussen Georgië en Rusland vorig jaar. De gemeente Moskou heeft de woonwijk gefinancierd. Totale kosten: 79 miljoen dollar.

Volgens het Georgische ministerie van Buitenlandse zaken is het bezoek ‘beneden alle morele standaarden’: “Zelfs de nazi’s dachten er niet om een stad te bouwen met de naam Berlijn op plaatsen waar ooit de steden als Oradour, Katyn en Lidica stonden”. In Katyn werden in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal Poolse krijgsgevangen en burgers vermoord. Het Franse dorp Oradour werd in 1944 door de Duitsers volledig verwoest als vergeldingsactie.

In de hoofdstad van Zuid-Ossetië, Tskhinvali, bedankte separatistenleider Eduard Kokoity de burgemeester van Moskou voor de geboden hulp. In een interview met de Russische media liet Kokoity weten hij Zuid-Ossetië graag verenigd ziet met Rusland. Toch betekende dit volgens de separatist niet dat Zuid-Ossetië een deel van Rusland zal of moet worden: “Ik heb het over nauwe banden zoals dat in de Europese Unie bijvoorbeeld het geval is”.

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken David Jalagania wil niet inhoudelijk reageren op de uitlatingen van Kokoity. Over het bezoek van de Moskouse burgemeester is Jalagania duidelijk: “Het laat duidelijk zien hoe de Russische buitenland politiek in elkaar zit en tegen internationale afspraken in gaat. Dat de burgemeester van Moskou in Zuid-Ossetië een gebied komt openen met de naam Moskou getuigt van Russisch cynisme”.

Share Button