Hariri krijgt tweede kans als premier van Libanon

Utrecht 17 september – Saad al Hariri is door president Michel Suleiman voor de tweede keer aangesteld als premier van Libanon. De leider van de grootste Libanese partij ‘movement of the future’ stapte een week geleden op als premier omdat hij er niet in slaagde een coalitie te vormen met Hezbollah. Met de heraanstelling van Hariri zullen de coalitieonderhandelingen weer worden opgevat. hariri

Verkiezingen

De 39-jarige Saad al Hariri leidde in juni zijn pro-westerse ‘future’partij naar de overwinning in de parlementsverkiezingen, maar omdat hij niet de absolute meerderheid van de bevolking achter zich wist te krijgen is hij genoodzaakt samen te werken met de radicalere Hezbollah partij. Ondanks de verschillen tussen de beide partijen kwamen men bij de eerste ronde coalitieonderhandelingen in grote lijnen een kabinet van eenheid overheen. De verdeling van de ministerposten bleek echter een struikelblok en Hariri trad af als formateur en premier.

Frisse moed

Nog geen week later wordt de draad toch weer opgepakt door Hariri. “Ik zal deze keer geduldiger, veel geduldiger zijn dan de vorige keer.” Ook beloofde hij beter te communiceren met beide partijen. “Ik zal zorgen voor een goede basis om tot een logische en verantwoorde dialoog te komen die het formatieproces vooruit zal duwen.” Aldus Hariri. Daarbij is nog van alles mogelijk, maar het 15-10-5 kabinet lijkt de voorkeur te hebben. Daarbij zal de ‘Future’partij 15 ministerposten krijgen, Hezbollah 10 en president Sleiman vijf ministers mag aanwijzen. Maar of dit eenheidskabinet er nu komt of het land uiteindelijk een technocratische regering krijgt maakt Saad al Hariri eigenlijk niet uit. “Uiteindelijk zal er een regering komen die in staat is de dagelijkse problemen van het Libanese volk op te lossen en weerstand kan bieden aan de Israëlische dreiging”

Bronnen: BBC News Al Jazeera The Daily Star (Beirut)

Share Button