Hongarije goes Dutch: iedereen op de fiets

UTRECHT – Voor veel buitenlanders blijft het een beetje raar, al die fietsende Nederlanders. Toch dringt, met het oog op de klimaatcrisis, bij steeds meer landen het besef door dat fietsen een stuk milieuvriendelijker is dan de auto. De organisatie Critical Mass doet daarom zijn best om ook de Hongaren op de fiets te krijgen.

Critical Mass 1
Volle straten in Boedapest tijdens de Critical Mass in 2008 (Bron: hungarystartshere.blogspot.com)

Wat is hiervoor een betere aanleiding dan autoloze zondag? Ook in Hongarije kennen ze dit fenomeen en het is inmiddels een traditie van Critical Mass om op deze zondagen een grote fietsdemonstratie te houden in Boedapest. De actievoerders beginnen met een fietstocht door het stadscentrum en eindigen met een demonstratie voor het stadhuis, waarbij ze allemaal hun fiets in de lucht tillen.

Alle tachtigduizend op de fiets

De Hongaren blijken wel te porren voor deze fietsactie. Cijfers van afgelopen zondag zijn nog niet bekend, maar de organisatie ging weer uit van duizenden deelnemers. Volgens persbureau MTI verzamelden vorig jaar 10.000 deelnemers zich op het plein, De Belgische radiozender Radio Centraal meldt op haar website dat er in april vorig jaar zelfs 80.000 mensen demonstreerden. Overigens werd de demonstratie dat jaar geopend door de Nederlandse ambassadeur.

Dertig kilometer fietspad per jaar

En wat willen deze mensen dan?  Zoals ze het zelf op hun website schrijven (http://criticalmass.hu): ‘het besef vergroten dat de fietsomstandigheden in de stad verbeterd moeten worden’. Het lijkt erop dat ze dit lukt, want sinds de eerste demonstratie in 2004 is er een groot aantal fietspaden bijgekomen. Van één à twee kilometer nieuw fietspad per jaar, wordt er nu zo’n dertig kilometer per jaar aangelegd.  Ook is het aantal fietsers tot nu toe elk jaar verdubbeld. Dit is een groei die nergens anders in de wereld gezien wordt.

Fiets delen?

Critical Mass 2
Probeer dat maar eens met een bakfiets (Bron: hungarystartshere.blogspot.com)

Maar er is meer, want na de demonstratie van afgelopen zondag kwam de Hongaarse regering met goed nieuws: er wordt 900 miljoen forint (3,33 miljoen euro) uitgetrokken voor een fietsendeelplan in Boedapest. Dit was in Nederland geen groot succes, maar werkt in onder meer Parijs wel heel goed. Er moeten 73 ophaalpunten in de stad komen en de eerste dertig minuten fietsen zijn gratis. Voor het tweede half uur wordt iets meer dan een euro betaald, de prijs van een openbaarvervoerskaartje, voor elk half uur daarna twee euro.

Nog meer fietspad

Ander goed nieuws voor de fietsminnende Hongaren was:  er is een budget van 26 miljard forint voor nieuwe fietspaden. Hiervan moet tot 2013 700 kilometer pad aangelegd worden.

Een deel van het geld voor het fietsenplan en de fietspaden is overigens EU-geld, waarmee Nederland toch haar steentje blijft bijdragen aan het verspreiden van de fiets over de wereld.

Bronnen: MTI, Radio Centraal, Critical Mass, Budapest Sun

Bekijk hier een filmpje van de Critical Mass, gemaakt ter promotie van een Nederlands cultuurfestival. Wat weten de Hongaren van Nederland?

Share Button