Jeugdige politici veroveren Duitse gemeentezetels

 

Nino Niechziol (24) veroverde een zetel in de gemeenteraad van Gerlingen
Nino Niechziol (24) veroverde een zetel in de gemeenteraad van Gerlingen

UTRECHT – Jongeren enthousiast maken voor politiek is ook in Duitsland een moeizaam proces. Toch zorgen initiatieven van jongeren zelf voor kansen. Zo ook in de stad Gerlingen nabij Stuttgart. Daar werd de 24-jarige Nino Niechziol tijdens de deelstaatverkiezingen in juni van dit jaar verkozen als gemeenteraadslid. 

Niechziol is lid van de ‘Junge Gerlinger’, een politieke partij die drie maanden voor de verkiezingen werd opgezet en waar de gemiddelde leeftijd van de kandidaten rond de twintig jaar ligt. Veertien actieve jongeren in de stad bundelden hun krachten om zo op verkiesbare plekken te kunnen komen. Iets wat bij een grote partij niet zou lukken: “We werden door de grote partijen gevraagd ons verkiesbaar te stellen, maar dat had nooit zin gehad omdat we bij hen op een lage plek zouden komen”, aldus Niechziol in het Stuttgarter Wochenblatt. De oplossing voor hem was simpel: een eigen lijst opzetten.

Jongeren ‘begeisteren’

Volgens een onderzoek van de Landeszentrale für politische Bildung in de deelstaat Nordrhein-Westfalen blijkt slechts dertig procent van de jongeren geïnteresseerd te zijn in gemeentepolitiek. Volgens Niechziol is een mogelijke oorzaak daarvan dat de thema’s die spelen in de lokale politiek jongeren niet aanspreken: “De voornamelijk oudere gemeenteraadsleden kunnen zich niet inleven in onze leefwereld, terwijl voor ons de drempel veel lager ligt om te vragen wat er leeft in de stad zoals bijvoorbeeld bij sportverenigingen of in cafés”. Hij hoopt dat hij jongeren weer kan interesseren voor de vraagstukken in een gemeente nu er daadwerkelijk iemand  van hun leeftijd invloed kan uitoefenen op het beleid.

Meer jonge successen

Ook in andere steden hebben jeugdige politici een plaats weten te bemachtigen. Amely Krafft, een 20-jarige student in de stad Tübingen ten zuiden van Stuttgart, zit voor de SPD in de plaatselijke gemeenteraad. Zij herkent het probleem van Nino Niechziol echter niet: “Als je op lage plek op de kieslijst staat betekent dat niet meteen dat je niet in de raad kan komen”, vertelt zij in de Süddeutsche Zeitung. In de deelstaat Baden-Württemberg is het voor kiezers mogelijke meerdere stemmen op een persoon uit te brengen of die te verdelen over verschillende kandidaten.

Partijpolitiek

Dat is niet overal in het land zo. In Nordrhein-Westfalen bestaat er geen voorkeursstem waardoor het voor de 18-jarige Gülcan Kaya van de FDP in Gelsenkirchen zo goed als onmogelijk is om een zetel te verkrijgen. Zij staat op plaats zeven van de kieslijst met in het achterhoofd dat de FDP bij de vorige verkiezingen slechts twee zetels wist te behalen. Voor de partij kan zij tijdens de verkiezingen op 30 augustus nog een succes behalen. Net als in andere deelstaten is het in Nordrhein-Westfalen namelijk voor 16-jarigen al mogelijk te stemmen. Kaya zou veel stemmen van leeftijdsgenoten kunnen binnenhalen. In lokale politiek wordt vaak gekozen op personen waardoor de FDP hier flink van zou kunnen profiteren. Volgens Jens Walther van het Institut für Deutsches und Europäisches Parteienrecht und Parteienforschung (PRuF) in Düsseldorf zou de plaatsing van Kaya op een redelijk hoge plek een partijpolitieke zet kunnen zijn. “Met jongen gezichten in de partij valt goed campagne te voeren”, aldus Walther. Dit lijkt inderdaad zo te zijn: vele lokale kranten berichten inmiddels over de jonge politica.

Bronnen:
Süddeutsche Zeitung
Stuttgarter Wochenblatt

Share Button