Moldavische communisten ergeren zich aan nieuwe regering

Utrecht 22 september – De communistische partij van Moldavië, moet duidelijk nog wennen aan haar nieuwe rol als oppositiepartij. Vorige week riep de PCRM op tot democratisch verzet tegen de nieuwe regering en deze week beschuldigde de communistische partij het nieuwe kabinet ervan dat ze systematisch buiten de debatten worden gehouden.

Oppositie

Eind augustus van dit jaar trad ook de laatste communistische regering van Europa af. De PCRM partij van president Vladimir Voronin was in juli bij de laatste parlementsverkiezingen nog wel de grootste partij geworden, maar omdat ze geen absolute meerderheid aan zetels hadden verworven en geen van de andere partijen het zag zitten om samen met de communisten een regering te vormen, zat er voor hen niets anders op dan af te treden en hun nieuwe rol als oppositie partij te aanvaarden.

Opstand

Deze nieuwe rol lijkt de ‘Party of Cummunists of the Republic of Moldava’ niet erg te passen. Al bij de eerste de beste plannen van de nieuwe regering riep PCRM op tot een ‘georganiseerde democratische opstand tegen het nieuwe regime’. Het voorstel om kosten voor transport en watervoorziening te verdubbelen zouden volgens de communisten een aanval zijn op de sociale rechten van de samenleving. “De vertegenwoordigers van de nieuwe coalitie hebben nog niet eens een regering gevormd, of een programma opgesteld. Maar ze hebben al wel een valse en schaamteloze aanval uitgevoerd op al jullie rechten en sociale garanties.” Aldus het officiële statement dat door de PCRM werd uitgevaardigd.

Antidemocratische acties

Deze week lieten de communisten zich weer op niet misverstane woorden uit over de nieuwe coalitie. Deze keer ging het niet over de plannen van de nieuwe regering, maar over de manier waarop de oppositiepartij wordt behandeld. “Deze parlementaire meerderheid die zegt liberaal en democratisch te zijn, is van nature anti-Europees en antidemocratisch. Ze laten de microfoons van de oppositie in het parlement dicht en de voorstellen van de communistische partij worden niet eens behandeld.” De grootste partij van Moldavië, Alliance for European Integration, raad de communisten aan om te leren omgaan met hun positie als oppositiepartij. En ook Anatol Salaru, leider van de liberalen heeft weinig medelijden met de communistische PCRM “Ze hebben dit land acht jaar geregeerd en  ons daarin alleen maar rampspoed gebracht. Er werken één miljoen Moldaven in het buitenland en we zijn het armste land van Europa. Er moeten dingen veranderen.

Bronnen: Omega & Info-Prim-Neo

Share Button