China massaal aan de Nieuw-Zeelandse kiwi

UTRECHT, 11 september 2009 – Nieuw-Zeeland. Misschien niet het belangrijkste land in de financiële wereld, maar toch ook een land met een import- en exportsector en dus de financiële crisis.
Daar lijkt het land nu echter langzaam uit op te krabbelen. De reden? Chinezen blijken dol op kiwi’s te zijn.

In haar ‘Monthly Economic Indicator’ van augustus schrijft The New Zealand Treasury, een adviesorgaan van de overheid: ‘Het groeiende belang van China was ook opvallend in de cijfers, met de Chinese vraag die de export stimuleert. De jaarlijkse export naar China is afgelopen jaar gegroeid met 61%, waarmee China nu Nieuw-Zeelands derde exportbestemming is.’Verderop in het rapport schrijft de organisatie dat China ‘een belangrijke rol speelt in het herstel’.

Australië is jaloers

En dat herstel lijkt aardig op gang te komen, na zes kwartalen negatieve groei.
De Australische krant The Australian vergelijkt de financiële situatie in Australië en Nieuw-Zeeland en komt tot de conclusie dat dat economie van haar buurland er met een fractie van de kosten snel bovenop gekomen is. Dit heeft de premier van Nieuw-Zeeland, John Key, weten te bereiken door zich vooral te richten op wereldwijde economische mogelijkheden. Dit heeft de regering uiteindelijk slechts 4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) gekost.

KiwiSchapen en kiwi’s

Export is een belangrijke sector van de Nieuw-Zeelandse economie. Het land is één van de grootste exporteurs van schapen- en lamsvlees (het land telt ongeveer 45 miljoen schapen tegenover vier miljoen inwoners) en één van de grootste zuivel- en wolexporterende landen. Ook handelt het land in kiwi’s, hout, vis, aluminium en machineonderdelen. Belangrijkste handelspartners zijn de Verenigde Staten, Japan, China, Zuid-Korea, Groot-Britannië en Duitsland. Met de opkomst van China als wereldeconomie is een grote nieuwe markt geopend.

Bronnen: Monthly Economic Indicator (New Zealand Treasury), The Australian

Share Button