Nigeriaanse vrachtwagens al weken vast bij grens Kameroen

UTRECHT Meer dan 400 zwaarbeladen vrachtwagens en trailers uit Nigeria staan al wekenlang vast in Banki, een stad in de staat Borno, vlakbij de grens van Kameroen. De autoriteiten in Kameroen weigeren om de wagens binnen te laten omdat zij te zwaar beladen zijn en daardoor de wegen kunnen beschadigen, aldus de Daily Trust.

De trucks, die achter elkaar een rij van ongeveer 15 kilometer vormen, zijn onderweg naar Chad, waarvoor zij om daar te komen door Kameroen moeten.

Volgens een correspondent van de Daily Trust, die in het grensgebied is geweest, waren de wagens volgeladen waren met cement, ijzerwerk, plastic en textiel, schoenen en andere goederen. Het transport zorgt voor flinke oponthoud; er is nog maar één rijbaan beschikbaar voor de andere automobilisten.

Isa Ibrahim, hoofd van de Nationale Unie van Vrachtwagenchauffeurs, zegt dat de unie wel op de hoogte was van de klachten van de autoriteiten van Kameroen dat de wagens te zwaar waren. Het transportbedrijf in Nigeria stond er echter op dat de wagens zoveel goederen mee moesten nemen. Een chauffeur die protesteerde, werd bedreigd.

Een gestrande chauffeur liet aan de correspondent weten dat zij voor veel problemen zijn komen te staan. ‘Alleen als wij de goederen in Chad afleveren, krijgen we betaald.’ Sommige chauffeurs hebben een aantal van de goederen die zij in hun wagens hebben, moeten verkopen om zichzelf te kunnen voorzien van voedsel.

Een Nigeriaanse zakenman in Maiduguri zegt dat de overbeladen vrachtwagens al hebben gezorgd voor het instorten van de Kolofata brug in Gamste. Daarnaast veroorzaakten de zware wagens volgens hem de totale ineenstorting van de wegen in het oosten van Borno.
‘De regering van Kameroen heeft ze de voorwaarde gegeven om hun lading te beperken tot het minimum. Anders moeten zij betalen om de grens over te gaan.’

BRON: Daily Trust, Nigeria.

Share Button