Onrust op de Balkan vanwege Macedonische encyclopedie

UTRECHT- Ook een encyclopedie kan een diplomatieke rel veroorzaken. Daar is Macedonië achtergekomen toen de Macedonische Academie voor Wetenschap en Kunst (MANU) vorige week de nieuwe ‘Macedonische Encyclopedie’ uitbracht. En dat terwijl de premier van het land het boekwerk bij de lancering nog één van de ‘hoogste academische prestaties van het land’ noemde.

De encyclopedie
Het gewraakte boekwerkje (bron: Balkan Bulletin)

Iedereen is boos

Eerst waren alleen de in Macedonië wonende Albanezen boos, toen volgde Albanië zelf, gevolgd door Bulgarije, Griekenland, de Verenigde Staten, Groot-Britannië en Kosovo. De samenstellers van de encyclopedie lijken dan ook niet al te zorgvuldig te werk gegaan te zijn, al heeft het ze volgens het Macedonische Persbureau tien jaar gekost om de inhoud samen te stellen.

De VS en Groot-Brittannië zijn boos

Een paar voorbeelden van waarom de landen boos zijn:  volgens de Macedonische krant Vecer wordt in de encyclopedie beweerd dat experts uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de terroristen van UCK (het nationale bevrijdingsleger) in hun strijd tegen de Macedonische staat geholpen hebben.

Griekenland is boos

Demonstratie ambassade
Een demonstratie van 'jonge (?) Albanezen' (bron: MIA)

Hier zijn de Amerikanen en Britten het uiteraard niet mee eens, net zo min als de Grieken het er mee eens zijn dat ze afstammen van Afrikaanse stammen, geen culturele achtergrond hebben, de veel verder ontwikkelde Balkan veroverden en vervolgens deden alsof zij verantwoordelijk waren voor cultuur aldaar. Dit staat in de Griekse krant Thema.

De Balkan is boos

En dan zijn er nog de Bulgaren, Albanezen en Kosovaren. Ali Ahmeti, leider van de etnische Albaneze opstand in 2001 en nu leider van de democratische partij van het land, wordt een oorlogsmisdadiger genoemd. Ook over Bulgarije en Kosovo worden soortgelijke dingen beweerd. Het persbureau van de Bulgaarse hoofdstad Sofia noemt de tekst over Bulgarije ‘typisch voor de terminologie van de Koude Oorlog’ en ‘haatdragend’.

Eerst de politiek, nu ook het volk

De Macedonische premier haastte zich vandaag om op de Kosovaarse tv-zender 21 te zeggen dat de politiek zich niet met wetenschap moet bemoeien. Maar daar lijken deze kwesties iets te gevoelig voor te liggen. En waar in het begin alleen de premiers van de verschillende landen hun onvrede uitspraken, begint nu ook de bevolking zich met de rel te bemoeien. Zo werd gisteren in Kosovo tijdens een voetbalwedstrijd een Macedonische vlag in brand gestoken. Voor de Macedonische ambassade in Albanië werd vandaag een kleine demonstratie gehouden.

Vlagverbranding
De Kosovaren hebben het écht even gehad met Macedonië (bron: Balkan Insight)

‘Sterke controverse’

Het was de bedoeling dat er snel een uitbreiding van de tweedelige encyclopedie zou komen, net als een Engelse vertaling. Nu heeft MANU echter toch besloten hier nog even mee te wachten en de verkoop tijdelijk stop te zetten om wijzigingen aan te kunnen brengen. Volgens de Bulgaarse nationale radio zijn de makers bezorgd over de ‘sterke controverse’ die veroorzaakt is en het feit dat de encyclopedie ‘onbedoeld een bron voor nieuwe etnische spanningen in Macedonië is geworden’.

Nog even geen EU

De hele rel komt overigens op een pijnlijk moment voor de Macedonische regering. Het land is sinds 2005 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, maar tot nu toe is het niet gelukt voldoende hervormingen door te voeren.  Ook heeft Griekenland lang dwarsgelegen vanwege een kwestie over het gebruik van de naam ‘Macedonië’. Waarschijnlijk zal de encyclopediekwestie het land weinig goodwill opleveren. Maar, zoals het Macedonische motto voor de toetreding tot de EU luidt: ‘De zon is ook een ster’.

Bronnen: MIA (Macedonisch Persbureau), BBC World, Novinite (persbureau Sofia), Bulgaars Persbureau, Skopje Diem

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.