Politiechef Kenia ontslagen door moordpartij 2007

UTRECHT 9 september 2009 – Kenia’s politiechef Mohamed Hussein Ali is vandaag uit zijn functie ontheven. Aanleiding waren de rellen voor de verkiezingen in 2007 waarbij naar schatting 2,500 mensen omkwamen. Dit melde de krant The Standard, Nairobi vandaag.

De president van Kenia, Mwai Kibaki, degradeerde hem tot hoofd de postservice. In 2007, vlak voor de verkiezingen, heerste er grote chaos in het land. Ali leidde de strijdkrachten die vochten tegen de Mungiki. Er vielen hier 2,500 slachtoffers bij.

De Mungiki streven naar de terugkeer van de stamcultuur. In 2007 trokken ze ten strijde om de verkiezingen op die manier te boycotten. Ali sloeg terug met harde hand, dit bleek uit verscheidene rapporten die hierover werden gepubliceerd.

Verenigde Naties Rapporteur Philip Alston noemde de politiechef een van de grootste obstakels in zijn onderzoek naar de moorden en vroeg om zijn ontslag. Het moorden van de politie destijds noemde Alston ‘systematisch’. Ali ontkent alle aantijgingen die tegen hem gemaakt worden.

In zijn verdediging zei Ali tegen een journalist van the Standard alleen maar dat hij de straten veiliger wilde maken: ”Toen ik de situatie overnam waren er autokapingen, gevechten, plunderingen en vaarde de georganiseerde misdaad hoogtij. Deze problemen heb ik allemaal succesvol opgelost.”

Mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap zijn blij met de uitspraak. De Amerikaanse ambassade verklaarde dat ze Ali’s instantie zagen als de meest corrupte van Kenia: “Door het afzetten van Ali kan Kenia zich weer focussen op het verbeteren van de rechtsorde en het versterken van de politie.”

Bronnen: The Standard, Nairobi Kenia, Al-Jazeera

Share Button