‘Saudi Casanova’ valt niet in de smaak

UTRECHT, 14 september 2009 – Een goed seksleven, daar schaamt de gemiddelde Nederlander zich niet voor. Sterker nog, er zijn genoeg mannen die er graag een boekje over open doen op televisie. In de Arabische wereld ligt dit iets anders. Een Saudische man hangt een celstraf boven het hoofd vanwege ‘opscheppen over zijn seksleven’ in een televisieprogramma.

De Arabische media raakt niet uitgepraat over de zaak van Mazen Abdul Jawad. Volgens Arab News vertelde de gescheiden vader van vier kinderen in ‘Red Line’ openhartig over zijn seksleven en werd hij in beeld gebracht met seksspeeltjes. Dit zou allemaal nog niet zo erg zijn geweest, als hij niet ook verteld had over zijn eerste keer seks, toen hij veertien was. Daardoor is hij nu niet alleen schuldig aan opschepperij over zondig gedrag, maar ook aan seks buiten het huwelijk.

‘Ik ben voorgelogen’

Het leverde zo’n tweehonderd klachten van geschokte kijkers op bij tv-zender LBC (Lebanese Broadcasting Channel). De 32-jarige medewerker van Saudi Airlines zegt echter voorgelogen te zijn door het televisiestation. Saudi Gazette schrijft over een interview met de man in de krant Okaz. Mazen Abdul Jawad zegt hierin zijn medewerking aan het programma toegezegd te hebben omdat het zou gaan over seks binnen het huwelijk. 95% van het interview is volgens hem echter weggelaten. zodat een heel ander beeld naar voren kwam.

Saudi CasanovaBehulpzame advocaat?

De rechtzaak is nu voorlopig uitgesteld tot na het einde van de Ramadan, maar het ziet er niet goed uit voor de ‘Saudi Casanova’, zoals hij ondertussen genoemd wordt. Zijn advocaat zei tegen dezelfde krant Okaz dat ‘iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen woorden en daden’ en dat ‘zijn open statements over zondige daden op satelliettelevisie de gemeenschap boos hebben gemaakt, zodat hij zich moet voorbereiden op straf’.

Boycot LBC

Ook LBC heeft al moeten boeten, want het Saudi-Arabische Ministerie van Cultuur heeft het plaatselijke kantoor laten sluiten. Daarnaast wordt volgens website Arabian Business op honderden websites  opgeroepen tot een boycot van het tv-station. LBC staat bekend om zijn, in de Arabische wereld, controversiële programma’s en is vooral populair onder jongeren.

Bronnen: Arab News, Saudi Gazette, Okaz, Arabian Business

Share Button