Tentrel Gathafi-VS lijkt gesust

UTRECHT 7 september 2009 – Een kleine rel rondom de gigantische geairconditionde tent van de Libische leider Moammar Gathafi lijkt te zijn gesust.

Als Kolonel Gathafi op reis gaat, neemt hij altijd zijn tent mee. Zo heeft de tent al eens in het Kremlin gestaan, in een openbaar park in Rome en in de tuin van het presidentiële Elysee paleis in Parijs. 

Deze maand zal Gathafi New York bezoeken om de Algemene Vergadering van de VN toe te spreken.  Maar het blijkt lastig te zijn om daar een kampeerplekje te vinden. In eerste instantie wilde de kolonel zijn tent in Central Park in Manhattan opzetten, maar hier stak de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, een stokje voor.

Vervolgens is Gathafi verder gaan zoeken naar een kampeerplekje en kwam uit in de tuin van een villa die al jaren in het bezit is van de Libische ambassade. Het huis ligt echter in het stadje Englewood, New Jersey. Hier wonen zeshonderd orthodox joodse gezinnen. Deze gingen in protest omdat zij geen buren willen zijn van een ‘sponsor van het internationaal terrorisme’.

Tegen alle verwachting in heeft Gathafi zich hierna zonder veel tegenspraak teruggetrokken.  Sinds zijn aantreden veertig jaar geleden is een dispuut met de VS nog nooit zo vreedzaam opgelost.  De banden tussen de VS en Gathafi zijn al jaren lang erg vijandig. Beide landen hebben meerdere malen naar geweld gegrepen.

Bronnen: www.aljezeera.net, New York Times

Share Button