Terreurverdachten VS opgepakt

 ROTTERDAM – Amerikaanse autoriteiten hebben gister twaalf mensen aan geplande terroristische aanslag gelinkt.  De aanslag zou plaatsvinden op Amerikaanse bodem. Een Afghaanse migrant staat centraal in de zaak tegen de groep.

 De groep is opgespoord via het internet waar ze zich aan het organiseren waren. Ook konden ze gevonden worden via eerder gevonden bewijsmateriaal uit eerdere zaken en gesprekken die met de verdachten gevoerd zijn. De verdachte groep opereerde in de buurt van New York.

 De belangrijkste verdachte is Najibullah Zazi die volgens de autoriteiten als leider wordt gezien. Hij wordt verdacht, samen met elf anderen, aanslagen te plannen op metrostations. Deze plannen werden in zijn huis gevonden op zijn laptop en op handgeschreven aantekeningen.

 Ook zou Zazi vorig jaar in een trainingskamp van Al’Qaida in Pakistan zijn opgeleid. Zazi werd op deze verdenkingen in New York aangehouden. Hier gaf hij een aantal verklaringen af en de New Yorkse politie zag geen reden om hem langer vast te houden. Wel ging zijn onderzoek door.

 Na het natrekken van zijn verklaringen werd het duidelijk dat deze niet klopten. De zaak werd overgedragen aan de FBI. Deze onderzochten wie zijn relaties waren. Hieruit concludeerde de FBI dat de groepering een aanslag voorbereide. Alle mannen werden gearresteerd op aanklacht van valsheid in geschrifte. Dit is slechts een aanleiding voor de FBI om de mannen van de straat te halen en huiszoekingen af te dwingen.  

 Bij de huiszoekingen kwamen verscheidene verdachte voorwerpen aan het licht. De eerder genoemde laptop en aantekeningen maar ook een grote hoeveelheid AA-batterijen die volgens de FBI worden gebruikt om bommen te maken. De aanklacht is inmiddels uitgebreid naar het plannen van een terroristische aanslag.

 De mannen verklaren onschuldig te zijn. Ze worden tot donderdag vastgehouden. Dan zal een rechtbank duidelijk maken of de mannen verder gevangen moeten blijven.

 Bronnen: LA Times, New York Times

Share Button