Oegandezen verslaan rellen via internet

UTRECHT – Niet alleen in de Westerse wereld wordt het internet intensief gebruikt om alle dagelijkse beslommeringen wereldkundig te maken.  In Afrika gebeurt dit ook, alleen krijg je in de meeste gevallen wat heftigere berichten te lezen dan wij hier gewend zijn. Zo werd over de rellen die vorige week uitbraken in Kampala, massaal bericht op de twitter-achtige website ugandawitness.org.

Volgens Global Voices Online werd de website binnen 24-uur na het begin van de rellen versneld online gezet. De website is opgezet om te getuigenverslagen te posten omtrent schending van mensenrechten, corruptie en incidenten rond de regering. Ugandawitness.org zegt ervoor te willen zorgen dat alle Oegandezen via mobiele telefoon, e-mail of invulmogelijkheid op de site,  incidenten kunnen rapporteren.

Ooggetuigen

Vlak nadat de site online ging, werden er op vrijdagmiddag tal van incidenten gemeld op de website. Deze berichten gingen – niet verwonderlijk – vrijwel allemaal over de uitgebroken rellen in het centrum en een aantal buitenwijken in Kampala.

Na een aantal dagen zijn er 45 incidenten gemeld op de website. Zo zijn er een aantal berichten over gehoorde pistoolschoten en gedode burgers.  Daarnaast wordt er geraporteerd over chaos op de weg, waarbij het openbaar vervoer totaal ontregeld is geraakt. Ook de vele arrestaties komen aan bod in de ooggetuigenverslagen.

Media

Met name voor Oegandezen kan ugandawitness.org een uitkomst zijn, aangezien de media in Oeganda hevig wordt gereguleerd door de overheid. Zo is op de weblog Uganda Talks te lezen hoe de overheid de media in toom houdt.

Joe van Uganda Talks schrijft hierover: ‘De lezers hebben gisterenavond al kunnen opmerken dat het populaire radiostation CBS uit de lucht is gehaald, omdat zij geweld hebben aangespoord en relschoppers hebben aangemoedigd om de straat op te gaan. Vandaag heeft de regering ook de licenties van Suubi FM, Radio Sapientia en Radio Two Akaboozi Kubiri om dezelfde redenen ingenomen. ‘Daarnaast staat het persbericht van de Oegandese minister van informatie, Kabakumba Masiko, ook op de website.

Ook in de commentaren op Twitter komt naar voren hoe de media wordt gereguleerd door de regering.  Verschillende burgers berichten over hoe de regering het heeft gemunt op bepaalde journalisten.

Zo wordt er door een twitteraar geschreven: ‘VoA (lokale radio) journalist opgepakt in Kayunga na Kampala rellen. Misschien in een politiecel ergens. NTV-journalist zojuist gearresteerd.’

Een andere tweet meldt: ‘Moses Kibuuka (NTV) & Iga Muyingo (Voice of Africa) gearresteerd in Kayunga vandaar. Hun materiaal wordt nog steeds ingehouden.’

Ook wordt er op sarcastische wijze bericht over hoe de media nauwelijks rapporteert over de rellen. ‘Wow….schiet op en schakel in op NBS voor een spectaculair verslag over……let op..…hoe je golf moet spelen’, aldus een Oegandese tweeteraar.

Innovatief

Ondanks het feit dat de Oegandezen de weg naar Twitter al hebben gevonden, kan een verzameling van al deze berichten op een website als ugandawitness.org een uitkomst zijn.

De Oegandese blogger, The 27th Comrade, heeft volgens Global Voices Online in de laatste maanden hard gewerkt aan de ontwikkeling van de website. Hij geeft hierbij aan dat ‘er is geen censuur, geen angst en geen vriendjespolitiek. Post maar raak. De berichten worden niet bewaard in een systeem, waardoor jouw privacy in het geding komt.’

Bij een bezoek wordt al snel duidelijk waar het over gaat. Zo is er een overzichtsmap waarop het aantal incidenten, ingedeeld naar categorie, overzichtelijk wordt weergeven.  Daarnaast kan je ook per datum of periode kijken waar en hoeveel incidenten hebben plaatsgevonden.

Bij de volgende problemen in Oeganda weten we in ieder geval waar we moeten zijn voor de laatste ooggetuigenverslagen.

Bronnen: Global Voices Online, Ugandawitness.com,  Uganda Talks

Share Button