Vanaf 2011 alleen nog echte Bacardi, Smirnoff en Becherovka in de Slowaakse horeca

UTRECHT – Als je in een restaurant drank van een bepaald merk bestelt, ga je er vanuit dat je ook echt dat merk alcohol krijgt. In Slowakije schijnt dat echter helemaal niet zo zeker te zijn, want veel medewerkers van horeca-gelegenheden zouden de originele flessen vullen met drank van een nepmerk. Een schande, vindt de Slowaakse regering, en daarom wil men deze praktijken vanaf 2011 zo goed als onmogelijk maken.

Bratislava-by-night
De Slowaakse hoofdstad Bratislava

One way cap

Hoe ze dit willen doen? Op de originele flessen wordt een speciale opening geplaatst, een zogenaamde one way cap. Zodoende kan de drank er wel uit, maar er kan geen nieuwe meer in. Natuurlijk doet de overheid dit niet alleen uit liefdadigheid, omdat ze het zo erg vindt dat de bevolking bedrogen wordt in de horeca. Het gaat ook om geld. Want over de drank van de nepmerken wordt vaak geen belasting betaald. Daarnaast zal de import van buitenlandse drankmerken verminderen, want veel merken zullen niet speciaal voor de Slowaakse markt flessen willen ontwerpen en produceren.

Hogere productiekosten

Natuurlijk is lang niet iedereen blij met deze nieuwe maatregel. HNOnline schrijft dat alcoholproducenten al aangekondigd hebben de prijzen van hun drank te verhogen vanwege hogere productiekosten. Waarschijnlijk zal elke cap tussen de 5 SKK (17 eurocent) en 7 SKK gaan kosten. Jan Becher, eigenaar van de populaire kruidenbitter Becherovka vertelde aan het Tsjechische televisiestation CT-24 aan het uitzoeken te zijn of hij zijn flessen gaat laten herontwerpen.

Wie wordt hier beter van?

Ook de bareigenaren onthalen de nieuwe wet logischerwijs met weinig enthousiasme. In Wall Street Journal van 21 september uit een barman uit het centrum van Bratislava zijn zorgen over de impact van het plan: ,,Negentig procent van de drankflessen zijn zodanig ontworpen dat de speciale caps er niet op passen.” En het horecapubliek, dat al jaren de dupe zou zijn van de nepalcohol, wordt er misschien ook niet zozeer beter van. Ten slotte wordt nu vanaf 2011 alle drank duurder, terwijl een groot deel van de alcohol die op dit moment geschonken wordt hoogstwaarschijnlijk wél van het echte merk was.

Overdreven

Volgens alcoholproducenten is het hele hervulverhaal sowieso schromelijk overdreven. Het lijkt eerder een maatregel te zijn om de financiële crisis te overwinnen. De Slowaakse regering kondigde halverwege deze maand de plannen van 2010 aan en zei daarbij volgens Slovakia Today geen belastingverhogingen toe te passen, behalve op alcohol en tabak. Wellicht is dit alvast één van de eerste maatregelen, een weliswaar verkapte, maar efficiënte manier om meer geld te verdienen aan alcohol. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het parlement, maar de verwachting is dat dit niet al te veel problemen op zal leveren.

Bronnen: HNOnline, Wall Street Journal, Slovakia Today

Dit is overigens het beeld dat Amerikanen van Bratislava hebben (uit de film Eurotrip).

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.