Vooruitzicht economisch herstel van VS ‘heel zwak’

UTRECHT 8 september 2009 – Nobelprijswinnaar en econoom Joseph Stiglitz heeft zijn twijfel geuit over de snelheid waarmee de economie van de Verenigde Staten zich zal herstellen. Dat meldt de BBC maandagavond op haar website. Stiglitz waarschuwde dat de VS geraakt zouden kunnen worden door een zogenaamde ‘dubbele’ recessie.

Steeds meer positieve economische gegevens hebben vele analisten ervan overtuigd dat de VS vooruitgaan. Maar Stiglitz, voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank, zegt dat “de vooruitzichten van een sterk herstel heel erg zwak zijn”. Hij zegt dat er een “significante kans” is dat de economie inkrimpt na een periode van groei; een zogenaamde dubbele recessie.

“We zien geen herstel van de blijvende consumptie,” aldus Stiglitz. Volgens de BBC wees Stiglitz extra op het feit dat elk herstel het resultaat is van de stimuleringspakketten die door de overheid worden gegeven, wat niet voor eeuwig door kan gaan. “De terugtrekking van de stimulering door de regering in 2011 zal een negatieve schok voor de economie zijn,” legt Stiglitz uit. Hij wees ook op de blijvende risico’s in de commerciële onroerend goed sector.

Recente cijfers suggereerden een meer opgetogen kijk op de economie van de Verenigde Staten. De afgelopen week lieten cijfers ons zien dat de productie in augustus voor het eerst in 19 maanden groeide en dat de verkoop van woningen in juli het hoogst sinds twee jaar waren. Afgelopen maand lieten cijfers zien dat de consumptie bleef stijgen en dat de vraag naar duurzame goederen sterk steeg.

Bron: http://news.bbc.co.uk

Share Button