Zuid-Afrikaanse atlete als echte vrouw op cover

Caster Semenya for You Magazine
Caster Semenya in You Magazine

UTRECHT, 8 september 2009 – Is ze een man? Of gewoon een vrouw? In Zuid-Afrika weten ze het wel: Caster Semenya is een doodgewone meid die van kleren en make-up houdt. En dat laat ze nu ook zien in You Magazine.

Na de winst van de 18-jarige atlete op de 800 meter bij de wereldkampioenschappen in Berlijn ontstond er discussie over haar sekse. Er moest een test gedaan worden om te bepalen wat haar geslacht is. Volgens haar coach is Semenya hier in misleidt en is haar niet verteld wat voor een test het was. Dit tot woede van de Zuid Afrikanen.

De kwestie leidde zelfs tot het vrijwillig ontslag van haar coach Wilfred Daniels. Hij voelde zich schuldig dat hij zijn pupil niet genoeg heeft beschermd tegen alle media aandacht. Het resultaat van de test is nog niet bekend.

De atlete staat nu op de cover van het Zuid-Afrikaanse jongerenblad. Ze kreeg een mooie jurk aan, professionele make-up, sieraden en een nieuw kapsel. Verder besteedt het blad op vier pagina’s aandacht aan Semenya en showt ze ontwerpen van grote designers. Semenya zegt tevreden te zijn met het resultaat. ,,Nu ik weet hoe ik er ook uit kan zien, wil ik me vaker op deze manier kleden’’, zegt de 18-jarige in het blad.

Semenya praat ook over de ophef rond haar sekse en zegt dat het haar niets kan schelen wat iedereen denkt. ,,God heeft me zo gemaakt. Ik ben wie ik ben en daar ben ik trots op.’’

Bronnen: The Guardian.co.uk, BBC News, You Magazine

Share Button