“Tsjechië moet het Lissabon verdrag nu wel ratificeren”

Utrecht – 5 oktober – Nu Ierland per referendum volmondig ‘ja’ heeft gezegd tegen het verdrag van Lissabon kan Tsjechië niet meer achterblijven. Althans dat is de boodschap die Mirek Topolanek, leider van Ob?anská Demokratická Strana, de grootste politieke partij van het land.

APTOPIX FRANCE EU CZECH PRESIDENCY

“Na dit referendum en de aankondiging van de president van Polen om het verdrag ook te ratificeren, zit er niets anders op voor de Tsjechische Republiek om ook het verdrag aan te nemen” aldus Topolanek in de Prague Daily Monitor. Tsjechië gaat dit echter niet op dezelfde manier doen als de Ieren. Regeringspartij ODS is tegen een ‘geforceerd referendum’ zoals in Ierland, waar bij de bevolking na een eerder ‘nee’ voor de tweede keer naar de stembus ging voor het Eu-verdrag. De ODS is van mening dat referendum te riskant is. “De negatieve impact van een afwijzing van het verdrag zou voor de Tsjechische Republiek groter zijn dan eventuele problemen die het verdrag zelf zou opleveren.”

Nadat de Amerikaanse regering van Barack Obama het plan van een raketschild op Tsjechisch grondgebied heeft laten varen, moet het land zich niet de woede van de EU op de hals halen door het verdrag niet te ratificeren. “Dat zou ons land alleen maar overleveren aan de Russische ambities om hun invloedsfeer te vergroten,” waarschuwt Topolanek.

Toch is niet iedereen van ODS voor het klakkeloos aanvaarden van het Lissabon verdrag. Volgens een groep ODS-senatoren moet het verdrag eerst nog eens nader bestudeerd worden door het Constitutionele Hof voordat het kan worden aangenomen. Het is echter voor Topolanek te hopen dat Tsjechië uiteindelijk ook ‘ja’ gaat zeggen tegen Lissabon, want hij heeft zijn politieke carrière aan dit verdrag verbonden.

Bron: Prague Daily Monitor

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.