Een actieve vulkaan en tien aardbevingen per dag, maar ‘Chaitén is het rustigste dorp ter wereld’

UTRECHT – De Chileense regering is de kwaadste niet. Het koopt het land op van 1500 families die meer dan een jaar geleden getroffen werden door de uitbarsting van vulkaan Chaitén. Dat meldt de Chileense krant Santiago Times. En het mooiste is: de landeigenaren krijgen de prijs die hun land vóór de uitbarsting waard was. Het lijkt een wanhoopspoging om de laatste halsstarrige inwoners uit het levensgevaarlijke gebied te krijgen.

Dorp Chaiten
Het pittoreske Chaitén (bron: El Mercurio)

Voor het eerst in negenduizend jaar

De vulkaan barstte op 2 mei 2008 voor het eerst in negenduizend jaar weer uit. De rook- en aspluim bereikte een hoogte van bijna zeventien kilometer en verspreidde zich over honderden kilometers. In buurland Argentinië moesten scholen, vliegvelden en wegen afgesloten worden vanwege de aswolken. Maar het zwaarst getroffen werd het dorpje Chaitén, tien kilometer bij de vulkaan vandaan.

Nog steeds onrustig

Alle vierduizend inwoners van Chaitén moesten per boot geëvacueerd worden. Hierbij kwam een oudere vrouw om het leven. Het dorp zelf kwam onder een laag as, vulkanisch materiaal en water van zo’n twee meter te liggen. Inmiddels is een deel van de schade hersteld, maar de vulkaan blijft onrustig. Een vulkanoloog van de Chileense regering zei tegen The Independent dat bij een nieuwe uitbarsting de lava een snelheid van honderd kilometer per uur kan bereiken, waardoor Chaitén binnen tien minuten in brand zou staan.

Rookwolk Chaiten2
De uitbarsting van Chaitén in 2008 (Bron: Tiago Pimentel)

Extreem koppig

Daarom ziet de regering het liefst iedereen zo snel mogelijk uit het dorp in Patagonië vertrekken. In februari van dit jaar verscheen een nieuwe opening van een kilometer breed in de krater, wat voor een deel van de tweehonderd teruggekeerde inwoners reden was om alsnog te vertrekken. Maar niet voor iedereen: Global Post schrijft dat zeventig mensen weigeren hun spullen te pakken. De reden? Volgens de lokale meubelmaker Baudilio Tacul (60) is de rust van Chaitén nergens anders te vinden.

Onleefbaar

De Chileense overheid kan de zeventig koppige Chaiténers niet dwingen om te vertrekken en probeerde het dorp daarom onleefbaar te maken door water en elektriciteit af te sluiten. Ook Moeder Natuur helpt een handje mee: het dorp wordt minstens tien keer per dag door zware aardbevingen getroffen. Dat blijken geen goede redenen voor de die hard-inwoners van Chaitén om te vertreken. Wellicht dat het vooruitzicht op genoeg geld om elders een nieuw huis te kopen hun nu toch ook wegdrijft naar veilger oorden. Alhoewel: volgens meubelmaker Tacul zou verhuizen uit Chaitén hetzelfde zijn als zelfmoord.

Bronnen: Santiago Times, Global Post, The Independent

Beelden van AP van de uitbarstende Chaitén vulkaan

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.