Jamaica beschermt zichzelf: geen U-Sane Energy Drink

UTRECHT – Iedereen heeft een duidelijk beeld bij Jamaica: rum, koffie, Bob Marley, reggae, rasta, marihuana en natuurlijk de bekende groen, geel, zwarte vlag. Er zijn niet veel landen met zo’n duidelijk en zo’n populair imago. Probleem is alleen dat het land zelf er bijna niets aan verdient. Minister van Financiën Audley Shaw tegen Latin American Post: ,,Iedereen lijkt te profiteren van de Jamaica-gekte. Behalve Jamaica zelf.”

Rasta
Hier valt veel geld mee te verdienen (Bron:www.e-greenstar.com)

Beschermen

Daarom moet Jamaica en alles wat daarbij hoort nu beschermd worden; ‘Jamaica Brand’. De term werd al in 1996 bedacht door Simon Anholt, die regeringen advies geeft over hoe hun imago te verbeteren. Maar de Jamaicaanse ondernemers deden tot nu toe weinig hun best om het imago van hun land te beschermen. En zo ging een merk als Puma aan de haal met de Jamaicaanse kleuren, zonder dat iemand in de eilandstaat er een cent rijker van werd. ,,We hebben geen moeite met het creëren van producten, we hebben moeite er ook geld aan te verdienen,” zei ondernemer Dillon Powe in Miami Herald.

Usain Bolt

Usain Bolt
Usain Bolt (Bron: Global Voices Online)

Maar daar lijkt nu verandering in te komen door één persoon die Jamaica weer volop in de aandacht wist te zetten: sprinter Usain Bolt. Nadat hij op het afgelopen WK Atletiek alle records verbrak, wilde ineens elk bedrijf een deal met hem sluiten. Resultaat is dat hij nu een contract heeft met Puma, Gatorade, Digicel en Texaco. Zijn manager Norman Peart zei daarnaast tegen Jamaica Observer in onderhandeling te zijn over een boek, film, auto en computerspel. Volgens hem is Bolt tussen de 15 en 20 miljoen dollar waard.

Staatsschuld

De sprinter en zijn manager wisten wél de ogen te openen van de Jamaicaanse regering en ondernemers. Het land kan al het geld dat binnenkomt goed gebruiken, want het heeft te kampen met een staatsschuld van zes miljard dollar. Dit betekent dat het pro capita de drie-na-hoogste staatsschuld ter wereld heeft. Premier Bruce Golding vertelde daarom in een interview met Miami Herald gebruik te willen maken van de ‘Bolt-mania’ om de Jamaica Brand in de aandacht te zetten.

Jamaica als handelsmerk

Om te beginnen is Usain Bolt uitgeroepen tot bijzonder ambassadeur van het land. Aan hem de taak om het Jamaicaanse imago over de hele wereld uit te dragen. Maar er wordt meer actie ondernomen. Zo is er een ‘National Branding Committee’ opgezet die originele Jamaicaanse producten en begrippen moet gaan beschermen. Volgens ambtenaren wordt zelfs gekeken of de naam Jamaica als handelsmerk geregistreerd kan worden.

Authentiek

,,We gaan voor een heel agressieve en pro-actieve benadering in het registreren van merknamen, op vele gebieden waaronder sport en voedsel. Zodat we zeker weten dat we ervan profiteren,” aldus Lisa Bell van ‘Jamaica Trade and Invest’. ,,We krijgen dagelijks klachten over bedrijven die inbreuk maken op ons intellectuele eigendom en ons merk. We moeten het vastzetten en authentiek maken.

U-Sane Energy Drink

Wellicht hoop in de duisternis voor de Jamaicanen, maar slecht nieuws voor buitenlanders die van het imago van Bolt en Jamaica willen profiteren. Een zakenman van de Kaaiman Eilanden werd al subiet de deur gewezen toen hij met een plan kwam voor nieuwe energiedrankjes: ‘U-Sane Energy Drink’ en ‘Lightning Bolt Energy Drink’. Hier zit de Jamaicaanse regering dus niet meer op te wachten.

Bronnen: Miami Herald, Jamaican Observer, Latin American Post, CIA World Factbook

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.