Roma moeten terug naar levensgevaarlijk Kosovo

UTRECHT – Duitsland wil zo snel mogelijk meer dan tienduizend Roma het land uit hebben. Het klinkt als een tekst uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat is het niet. De Roma worden op dit moment vanuit Duitsland naar Kosovo gebracht; de eerste 32 zijn afgelopen maandag al aangekomen op de luchthaven van Pristina. Sommige Duitse media noemen het niet repatriatie maar deportatie.

Roma
Roma in Kosovo (Bron: Artsen Zonder Grenzen)

Catastrofaal

,,Juist vanwege de Roma-vervolging in de naziperiode heeft Duitsland een bijzondere verantwoordelijkheid,” zei Silvia Maier van het ‘Antirassistischen Initiative’ vrijdag tegen Die Tageszeitung. Maar de geschiedenis is niet het belangrijkste argument dat tegenstanders van de uitzetting hebben. Ze vrezen namelijk vooral voor de behandeling van de Roma in Kosovo. Het land wordt een ‘catastrofale humanitaire locatie’ genoemd, onder meer door de VN-Commissaris voor de Vluchtelingen.

Nergens zo gevaarlijk

Ook Human Right Watch heeft zich tegen de repatriatie uitgesproken Het Amerikaanse States News Service publiceerde een persbericht van de organisatie, waarin ze schrijven dat het nergens op de Balkan zo gevaarlijk is voor repatrianten als in Kosovo. Vooral voor Roma. Human Right Watch noemt de Roma ‘Kosovo’s meest gemarginaliseerde en arme bevolkingsgroep’. Repatrianten zouden te maken krijgen met behuizingstekort, armoede, werkeloosheid en scholingsachterstand. Daarnaast spreken veel kinderen geen Albanees meer.

Afspraak

En toch houdt Duitsland vast aan haar plan. Waarom? Het gaat hier om een afspraak tussen de Kosovaarse regering en EU-lidstaten. Nu Kosovo een nieuwe grondwet met daarin betere rechten voor minderheden heeft, zou de tijd rijp zijn voor de Roma om naar hun geboorteland terug te keren. Onderliggend motief, een publiek geheim volgens Frankfurter Rundschau, is dat Kosovo op deze manier erkend hoopt te worden door de internationale gemeenschap.

Terug naar Kosovo

Duitsland is dan ook niet het enige land dat vluchtelingen terugstuurt naar Kosovo, maar wel het land dat het op de grootste schaal doet. In de dertig maanden tot juli 2009 repatrieerde West-Europa 14.862 Kosovaren. Duitsland wil hier de komende maanden dus nog meer dan 10.000 man(volgens SETimes.com 12.000) aan toevoegen. Deelstaat Nordrhein-Westfahlen mocht deze week het spits afbijten, andere deelstaten zullen ook binnenkort beginnen met het op het vliegtuig zetten van de vluchtelingen.

Bronnen: Die Tageszeitung, States News Service, Frankfurter Rundschau, SEtimes.com

UTRECHT – Duitsland wil zo snel mogelijk meer dan tienduizend Roma het land uit hebben. Het klinkt als een tekst uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat is het niet. De Roma worden op dit moment vanuit Duitsland naar Kosovo gebracht; de eerste 32 zijn afgelopen maandag al aangekomen op de luchthaven van Pristina. Sommige Duitse media noemen het niet repatriatie maar deportatie.
Share Button

3 comments

  1. De officiële versie luidde: de VS ­ en Europa ­ vielen Joegoslavië aan om een “genocide” te stoppen. Heel discreet hebben ze intussen erkend dat dit een medialeugen was. Wie verzon ze? Alastair Campbell, de communicatieadviseur van Blair, die ook de leugens over de Iraakse massavernietigings-wapens uit zijn duim zoog. Feiten zijn feiten.Sinds de machtsgreep van de Navo-troepen in 1999 in Kosovo verdwenen er 1.500 mensen,werden er 2.500 gedood en 250.000 verjaagd (Serviërs, Roma, Joden, Turken, Muzelmannen, Goran, enz.).Het UCK steekt 150 orthodoxe kloosters in brand! Een enorme “etnische zuivering” onder de bescherming van de “krachten van de vrijheid”.Na die erkenning volgde een nieuw, uiterst bloedig conflict in Bosnië. En toen dat in 1995 eindigde met de akkoorden van Dayton ging Duitsland het Kosovaars Bevrijdingsleger (UCK,een coalitie van maffiabenden ] opleiden en bewapenen. Pas in 1998 wist Duitsland het met zijn oorlogspolitiek opnieuw te halen in Europa en de NAVO. De Verenigde Staten die tot halfweg 1998 het UCK nog een “terroristische” organisatie hadden genoemd, gooiden het roer om. In het Franse Rambouillet werd in 1999 nog een parodie van onderhandelingen opgevoerd, maar het besluit tot een oorlog van de NAVO was toen al lang genomen. Zonder toestemming van de Verenigde Naties werd een luchtoorlog ontketend onder het mom van “humanitaire interventie”.In 1999 werden de meest hallucinante verhalen over Kosovo verspreid. Alle jonge mannen waren afgeslacht, het aantal slachtoffers kon wel oplopen tot 500.000 – de helft van de bevolking. Die verhalen kwamen van persbureaus en Amerikaanse tv-zenders en werden overgenomen door Britse, Duitse, Franse, Amerikaanse leiders. Het gebied lag bezaaid met massagraven.
    Nu is algemeen geweten dat de Servische massale wreedheden een fictie zijn. Alles samen werden slechts een paar duizend doden geteld – onder wie vele Serviërs en leden van andere minderheden zoals de Roma, die door het UCK werden vermoord en een deel viel in afrekeningen onder Kosovaars-Albanese groepen. De massale vlucht van Albanezen uit Kosovo was voor een deel ook het werk van het UCK met de bedoeling internationale sympathie voor de Albanese zaak op te wekken. Met enorm succes.De oorlog liep niet zoals verwacht en toen er in juni 1999 een einde aan kwam, kreeg de NAVO heel wat minder dan het vroeg (zoals de volledige bezetting van Servië!).
    Dat verhinderde niet dat de door de NAVO geleide troepenmacht in Kosovo (KFOR) gewoonweg het UCK aan de macht bracht in Kosovo.Eerst waren het “terroristen”, maar later heeft Washington ze gekocht en herdoopt tot “vrijheidsstrijders”. Officieel werd het UCK opgeheven en vervangen door een burgerlijk “Beschermingskorps”. Niemand was echter de dupe van dat spel. Iedereen wist dat het UCK zichzelf niet had opgeheven en dat KFOR het niet ontwapende zoals het moest doen. Laat staan dat KFOR de niet-Albanezen zou beschermen zoals resolutie 2244 het haar opdroeg: sedert haar komst zijn zowat 300.000 mensen verdreven en duizenden vermoord.Het voorbije halfjaar zijn trouwens dertig Serviërs, onder wie kinderen, vermoord, onder meer het werk van Ana, een fascistische groepering. Het enige tijdschrift in het cyrillisch alfabet dat in Pristina te koop is, is de Russische editie van Playboy. Pristina is een draaischijf van drughandel, wapensmokkel en vooral vrouwenhandel. De weg van de Macedonische hoofdstad Skopje naar Pristina staat vol hotels met “sex workers” uit Roemenië en Moldavië aangevoerd door de Kosovaarse maffiabazen onder bescherming van Thaci – aldus VN-bronnen. De UCK-leiders hebben nu een droom: van Kosovo een fiscaal paradijs maken.De huidige regeringsleiders van Kosovo, met name de regeringschef Thaçi en zijn clan, zijn stuk voor stuk betrokken bij heroinehandel, vrouwenhandel, zwarte markt en zware georganiseerde misdaad. 90% van de totale doorvoer van heroine naar Europa zou via Kosovo lopen. De Albanese maffia voert de facto de regering en heeft totale controle over het land.Kosovo heeft de potentie uit te groeien tot de grootste overheidsgestuurde criminele organisatie die de wereld ooit heeft gezien. En die wereld laat begaan. Maar benevens de criminele component is er in Kosovo ook een “islam op het oorlogspad”, iets wat volledig onderbelicht blijft in Westerse media…

  2. Graag wil ik op de hoogte blijven van Roma in servie, kosovo hun leefomstandigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.