Zwangere vrouwen in Guam preventief ingeënt tegen Mexicaansegriep

Zwangere vrouwen op het eiland Guam zullen zo snel mogelijk worden ingeënt tegen het H1N1 virus. Een woordvoerster van het Departement voor Gezondheidszorg en Sociale zaken liet weten dat er op dit moment 4,100 dosis vaccines aanwezig zijn, deze zullen zo snel mogelijk worden toegewezen aan mensen die in de gezondheidszorg werken en aan vrouwen die in verwachting zijn van een kind.

Terwijl in Nederland de mexicaansegriep net tot epidemie is uitgeroepen en de Amerikaanse ziekenhuizen zich opmaken voor de eerste grote golf H1N1-zieken is de ziekte ook in de kleinste landen van onze wereld een probleem. Op het eiland Guam, dat ongeveer drie keer zo groot is als Texel, is door de lokale autoriteiten besloten dat de eerste dosissen van het net geleverde griepvaccine worden gegeven aan mensen die werkzaam zijn in de medische sector en aan zwangere vrouwen. “Het vaccine zal zo snel mogelijk aan de gerechtigden worden verstrekt.” Aldus Josie O’Mallan, woordvoerster van het departement voor gezondheidszorg.

Volgens Dokter Thomas Shieh is deze maatregel een goede zaak voor het eiland. “Door de moeder in te enten bescherm je tegelijkertijd de baby. Zo wordt een vaccin in principe dubbel gebruikt.” Dokter Shieh is echter van mening dat ook de vader een vaccine zou moeten krijgen. Het is voor het opgroeiende kind namelijk erg belangrijk dat het door gezonde ouders wordt opgevoed.

Ieder jaar worden er op Guam ongeveer 3000 baby’s geboren dus als het Departement voor Gezondheidszorg alle aankomende ouders wil beschermen zou het in totaal 6000 vaccines daarvoor opzij moeten zetten. Het is echter nog maar de vraag of dat wel mogelijk is. Omdat Guam, dat ergens midden in de Grote Oceaan ligt, officieel onderdeel is van de Verenigde Staten zijn ze voor hun vaccinevoorraad afhankelijk van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Die hebben echter bepaald dat slechts 0.06 procent van alle vaccins die er voor Amerikaanse staatsburgers beschikbaar zijn zullen worden verscheept naar het Micronesische eiland. Dit komt neer op ongeveer 18000 vaccines voor de ongeveer 160000 inwoners die het land telt.

Josie O’Mallan verzekerd echter dat niemand in Guam hoeft te vrezen voor een tekort aan vacinnes. “Iedereen op het eiland die een inenting nodig heeft zal er een krijgen,” aldus de woordvoerster tegenover Guampdn.

Bron: Guampdn

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.