Grieks-orthodoxe kerk klaagt Turkije aan

ARNHEM – De Grieks-orthodoxe kerk op Cyprus sleept Turkije voor het Europees Hof  voor de Rechten van de Mens. Griekse Cyprioten zijn van mening dat hun geloofsgenoten in het noorden worden gehinderd in het uiten van hun geloof.

Volgens een advocaat van de kerk wordt het de Grieks-Cyprioten onmogelijk gemaakt gebruik te maken van hun religieuze constructies omdat ze zijn vervallen of zijn omgezet in moskees, barakken of nachtclubs. De kerk zegt gedocumenteerd bewijs te hebben van wat zij noemen ‘een religieuze zuivering’. De rechtszaak zal gaan over meer dan vijfhonderd kerken, kloosters, kapellen en begraafplaatsen die zich bevinden in het Noorden van Cyprus. Dit is het deel dat onder Turks bewind valt sinds 1974. Turkse ambtenaren hebben nog niet gereageerd op de aanklacht.

De  tweedeling van het eiland stamt nog uit de tijd van de dekolonialisering van Cyprus, toen men onafhankelijk wilde worden van Engeland. De Grieken wilden dat het eiland werd ingelijfd bij Griekenland, maar de Turkse minderheid wilde dit niet. Dit was reden voor een decennialang conflict. In 1960 werd Cyprus onafhankelijk verklaard. Uiteindelijk probeerde voorstanders van een Griekse regering een coup te plegen in 1974. Turkije greep hard in en bezette een deel van Cyprus.

Bronnen: www.todayszaman.com, www.guardian.co.uk, www.refdag.nl

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.