Dertig cent van elke dollar in gezondheidszorg ‘verdwijnt’

Door Jan Willem Stenvers

AMSTERDAM – De ziekenhuizen in de VS zijn niet zuinig met hun geld. Volgens een onderzoek van ‘The Institute of Medicine’ gaat ruim zevenhonderdvijftig miljard dollar op aan onnodige uitgaven. Dit komt neer op dertig cent van elke dollar die aan de gezondheidszorg wordt betaald.

Volgens het onderzoek is het verkwiste bedrag gelijk aan de kosten van honderdvijftig miljoen mensen in ziekenhuizen. De onnodige kosten komen voort uit onder andere fraude, onnodige operaties en bureaucratie. Als alleen al een klein deel van het bedrag gebruikt wordt waar het gebruikt voor moet worden zou dit de gezondheidszorg een flinke impuls geven, aldus het onderzoek.

Harvard econoom David Cutler, die op gezondheidszorg gespecialiseerd is, denkt dat bezuinigen een groot deel van het probleem verhelpt. “Eigenlijk is het verkwiste geld een teken van slechte gezondheidszorg. Als we nu goed bezuinigen betekent dat niet slechtere zorg, maar juist betere zorg.” Volgens Cutler kunnen artsen met minder geld net zo effectief, of effectiever te werk gaan.

Dokters die samenwerken, transparanter beeld van kosten aan patiënten en artsen die de best geteste methodes gebruiken zijn aanbevelingen van ‘The Institute of Medicine’ om de zorg beter, goedkoper en effectiever te maken.

Bron: NY Times The Atlantic Wire

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.