Leerlingen Chicago morgen waarschijnlijk weer les

Demonstratie tijdens de onderwijsstaking in Chicago. Het spandoek uit kritiek op de Democraten en burgemeester Emanuel.
Demonstratie tijdens de onderwijsstaking in Chicago. Het spandoek uit kritiek op de Democraten en burgemeester Emanuel.
(foto: Firedoglakedotcom/Wikimedia Commons)

UTRECHT – Het ziet er naar uit dat de lerarenstaking in Chicago op zijn eind loopt. De lerarenvakbond en de directie van het schooldistrict zijn dichtbij een overeenkomst die een einde moet maken aan de nu al vierdaagse staking. Volgens onderhandelaars is er een grote kans dat de leerlingen vrijdag weer naar school kunnen.

Veel van de eisen van de vakbond zullen worden ingewilligd. Zo wordt de ontslagbescherming verder aangescherpt en kan het schooldistrict geen salarissen meer bevriezen of verlagen in verband met een economische crisis. Ook de salarisverhoging van 16% over een periode van vier jaar komt er waarschijnlijk doorheen. Wel moet hierom op andere onderwijsterreinen bezuinigd worden, waaronder mogelijk het sluiten van enkele openbare scholen en het uitbreiden van semiprivate charterscholen. Tot slot zullen de ziekenkosten niet verder stijgen, op voorwaarde dat de vakbond meewerkt aan gezondheidsprogramma’s voor het personeel. Hoe Rahm Emanuel, burgemeester van Chicago en voormalig stafchef van Obama, dit pakket wil financieren is nog niet bekend.

De staking van 29.000 leraren van basis- en middelbare scholen begon afgelopen maandag. Belangrijkste reden voor de vakbond zijn de plannen van Emanuel om leraren te beoordelen op de leerprestaties van hun leerlingen. De vakbond is bang dat als gevolg hiervan een kwart van de leraren zal worden ontslagen, omdat deze in arme buurten lesgeven, waar leerlingen in het algemeen slechter scoren.

350.000 leerlingen konden door de staking niet naar school. Direct gevolg was dat veel ouders thuis moesten blijven van hun werk of op een andere manier dagopvang voor hun kinderen moesten vinden. 150 scholen bleven open met hulp van vrijwilligers om toch opvang en ook maaltijden aan arme leerlingen te kunnen bieden. Ook al worden veel ouders steeds ongeduldiger, toch worden de stakende leraren ook door vele van hen gesteund.

 

Bronnen: CNBC, Chicago Tribune, NPR, New York Times

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.