Armoe woont achter Het Witte Huis

In veel landen geldt de hoofdstad als een etalage voor de rest van de wereld. In de Amerikaanse hoofdstad is dit maar deels waar. Achter de grandeur van het Witte Huis en het Capitool gaat een wereld van armoede schuil. Washington DC is namelijk één van de armste steden in de Verenigde Staten, het rijkste land van de wereld.

Vorig jaar leefde twintig procent van de Washingtonians onder de armoedegrens. Vijf procent meer dan de Verenigde Staten in zijn geheel. En ook de buitenwijken, buiten het District of Columbia, in Maryland en Virginia, hebben steeds vaker te maken met grootschalige armoede.

Onder Obama is de armoede landelijk en ook in Washington DC gestegen. Zijn de armen daarom nog wel zo te spreken over Obama en hoe kijken ze tegen de verkiezingen aan? John Williams vindt van wel. Williams is makelaar van goedkope huizen en stemt Obama. Naar eigen zeggen behoort hij tot de groep mensen met een laag inkomen. Volgens hem begrijpen de armen in Washington DC wel waarom Obama hun problemen nog niet heeft kunnen oplossen. “Hij heeft acht jaar nodig. Het land lag echt in puin toen Obama aantrad.” Williams twijfelt soms wel over de armoedecijfers in de hoofdstad. “Er zou hier toch veel werk moeten zijn met al die overheidsinstellingen. Armoede is trouwens moeilijk te meten. Volgens mij hangt armoede heel erg van de gezinssamenstelling af.”

Ook bij Evelyn Green leven de verkiezingen. Ze werkt in een vrouwenopvang op N Street. Ze wil weinig zeggen omdat de privacy van haar cliënten voor op staat, maar over de verkiezingen wil ze wel wat kwijt. “Sommige vrouwen hebben we geholpen zich te registreren. We gaan ze ook helpen met stemmen. De rest doet dat allemaal zelf.”

Er zijn echter ook arme Washingtonians die niet gaan stemmen. Zoals Imani. Ze is moeder van vier kinderen en heeft tijdelijk een huis. Net zoals in 2008 vindt ze het teveel gedoe. “Ik ben wel voor Obama, maar hij is mijn soort mensen vergeten. Romney vind ik trouwens nog veel erger.” Ook Diamond is teleurgesteld, maar ze gaat wel op Obama stemmen. ”Hij mag me niet nog een keer teleurstellen, want anders blijf ik over vier jaar thuis”, vertelt ze vol overtuiging. Ze is hard bezig om uit de armoede te komen. Trots zegt ze dat ze laatst bij Starbucks heeft gesolliciteerd.

Joe Weedon is directeur van de lokale armoedeorganisatie Defeat Poverty DC. Volgens hem is veel armoede in zijn stad te wijten aan het feit dat Washington DC geen invloed heeft in het Congres. “Natuurlijk hebben we schaduwcongresleden. Maar ook al doen ze goede dingen, ze mogen niet stemmen.” Volgens Weedon heeft het Congres de hoofdstad jarenlang verwaarloosd. “Op het eind van de dag heeft het Congres het hier voor het zeggen en DC krijgt maar weinig geld toebedeeld.”

 

Share Button