‘Obama kan Romneysia oplossen’

Met de verkiezingsdag nog in het vooruitzicht probeerden beide presidentskandidaten afgelopen weekend mensen te overtuigen om naar de stembus te gaan. Obama kwam met Bill Clinton naar Virginia en kreeg een warm onthaal van het publiek. “Four more years!”

Het is donker in Bristow, een niet al te opvallende plaats in de staat Virginia. In de voortuinen van sommige huizen staan borden met ‘Obama/Biden’ of ‘Romney/Ryan’, maar uit niks blijkt dat er hier iets belangrijks gaat gebeuren. Een eindje uit het dorp wordt het al drukker en in de buurt van het Jiffy Lube Amfitheater staat een eindeloze file. Honderden mensen lopen langs de auto’s over de weg naar het theater. Over een paar uur zal Obama hier een van de laatste speeches van de campagne geven en vanuit de wijde omgeving zijn mensen naar het theater gekomen om hun president te kunnen horen spreken.

Op de grote parkeerterreinen zit de stemming er al goed in. Mensen juichen en af en toe schalt de leus ‘Four more years!’ door de lucht. Ook bij het zien van de lange rijen, die om het theater heen slingeren, daalt het enthousiasme bij de meesten niet. De deuren van het gebouw zijn al een uur open, maar er lijkt geen beweging in de rijen te komen. “Ik denk niet dat we hier binnenkomen”, verzucht Jerry Varlow, een trouwe aanhanger van Obama uit Virginia. “Er staan zeker twintigduizend mensen in de rij en er zitten er al heel veel binnen. Iedereen wil er bij zijn, vooral omdat Bill Clinton ook komt.”

Hij lacht als er een verkoopster voorbij komt met buttons waar op staat ‘Michelle Obama for president 2016’. “Of dat gaat gebeuren weet ik niet, maar Barack Obama is in elk geval een goede president”, glimlacht Varlow. Zijn vrouw Amber stemt al jaren op de Democraten. “Ik ben hier niet omdat ik niet weet op wie ik moet stemmen, want ik stem hoe dan ook op Obama. Maar ik wil er gewoon heel graag bij zijn. Vier jaar geleden heb ik de president ook gezien in Virginia en dat heeft zo’n indruk op me gemaakt, dat ik het nu zeker niet wil missen.”

Als vanuit het amfitheater het volkslied klinkt worden de mensen in de rij toch wat ongeduldig. Amanda Narod uit Mississippi haalt opgelucht adem als ze door de beveiliging is gelopen. Ze is samen met haar man naar Virginia gekomen om de president te zien. “Ik ben fan van hem en van Clinton, dus ik weet al lang op wie ik ga stemmen.”

“Rally’s zijn niet bedoeld om mensen er van te overtuigen op één persoon te stemmen”, legt ze uit. “De president wil mensen vooral oproepen om te gaan stemmen. De mensen die hier komen, hebben hun keuze al lang gemaakt: ze zijn voor Obama.”

Het gejuich van het publiek als de president het podium op komt, maakt ook duidelijk dat de meeste mensen hun keuze al hebben gemaakt. Narod glimlacht breed. “Obama kan Romneysia oplossen!”

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.