Obama wint door gebrek aan alternatief van Romney

De herverkiezing van Barack Obama als Amerikaanse president kan Mitt Romney zichzelf aanrekenen. De Amerikaanse kiezer heeft hem afgestraft voor ontbreken van een duidelijk, alternatief, economisch plan. 

Ondanks de tegenvallende resultaten van het economische beleid van de afgelopen vier jaar is de huidige president herkozen. Het is voor het eerst dat dit gebeurt met een landelijk werkloosheidcijfer van boven de 7,5 procent.

Ongetwijfeld zullen de recente, positieve berichten over de werkgelegenheid voor de beroepsbevolking in de Verenigde Staten invloed hebben gehad. Afgelopen oktober heeft 171.000 banen opgeleverd, ondanks een werkloosheidsstijging van 0,1 procent.

Paul Ryan
De verwachting was dat Paul Ryan met heldere, reële en economische plannen zou komen. Iets dat hij in het verleden al vaker heeft gedaan met als bekendste voorbeeld zijn ‘roadmap’, iets dat destijds zelfs door Obama werd toegejuicht. Door het uitblijven van een concreet, eigen plan is het Romney niet gelukt genoeg kiesmannen binnen te halen. Ook het afstraffen van de Democraten heeft Romney niet geholpen.

De plannen die er waren, zijn tijdens de campagne vaak veranderd. Op buitenlands beleid heeft de de oud-gouverneur van Michigan helemaal niet kunnen scoren, op dit vlak waren beide partijen het nagenoeg eens. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens het laatste debat, dat overtuigend door president Barack Obama werd gewonnen.

Ongetwijfeld zal ook het uitschakelen van Osama Bin Laden een flinke invloed hebben gehad op de Amerikaanse kiezer. De bevolking is gebaat bij een goede nationale veiligheid en mede door het ombrengen van de terroristische leider lijkt de kiezer vertrouwen te hebben in de president.

Bin Laden
Ondanks het feit dat de Democraat zijn ‘winst’ absoluut niet heeft gebruikt in zijn campagne, lijkt de kiezer toch daarmee rekening te hebben gehouden. Tijdens de Democratische Nationale Conventie in Charlotte, begin september, herinnerde oud-presidentskandidaat John Kerry de kiezer nog aan Bin Laden, maar daar bleef het ook bij. Obama heeft dan ook voldoende overtuigd op het gebied van het buitenlandse beleid an sich, wat voor velen verrassend was.

President Obama mag voor de komende vier jaar dus opnieuw de bewoner van het Witte Huis zijn. Mochten de Democraten in de Senaat hun meerderheid behouden, dan hoopt de president zijn beloftes voor de economie alsnog te vervullen. Obamacare, dat de zorgplannen socialer moet maken, lagere belastingen voor de middenklasse, hogere belastingen voor rijken, belastingvoordelen voor bedrijven die voor extra banen zorgen, en – nieuw in de campagne – extra zorg en aandacht voor groene en duurzame energie.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.