Bioscoop in Aurora heropend

UTRECHT – In de Amerikaanse staat Colorado is de Century bioscoop heropend waar juli vorig jaar twaalf mensen om het leven kwamen tijdens een schietpartij. James Holmes opende destijds het vuur in een volle zaal tijdens een Batman-film. Enkele nabestaanden boycotten de heropening van de bioscoop.

De heropening ging gepaard met een sombere ceremonie ter nagedachtenis van de dodelijke slachtoffers. Daarna werd The Hobbit vertoond aan nabestaanden, slachtoffers en hulpverleners. Er waren 2000 tickets uit gegeven, honderden mensen maakten er gebruik van donderdag. Burgemeester van Aurora Steve Hogan en gouverneur John Hickenlooper hielden toespraken. “Wij als gemeenschap zijn niet verslagen”, sprak Hogan. “Wij zijn een gemeenschap van overlevers. En wij zullen niet toestaan dat deze tragedie ons definieert.” Hickenlooper benadrukte dat iedereen op zijn eigen manier met het verlies van geliefden en de gevolgen van de schietpartij om gaat.

Enkele nabestaanden boycotten de heropening en uitten kritiek op bioscoopketen Cinemark. Zij hadden meer betrokken willen worden bij de vraag wat er met het gebouw moest gebeuren, of in ieder geval met de zaal waar de schietpartij plaatsvond. Voor de meeste slachtoffers en nabestaanden was de ceremonie een deel van het genezingsproces. “Als het theater niet was heropend, wint de schutter. Zo simpel is het”, aldus de 19-jarige Alex Milano. Hij zat op 20 juli in de zaal waar de schietpartij plaatsvond.

Het proces tegen de vermoedelijke dader James Holmes begint later dit jaar. Holmes verscheen kort geleden voor de rechter en hij oordeelde dat er genoeg bewijs is om de rechtszaak te behandelen.

Bronnen:
The Denver Post
The Washington Post

NOS Nieuws

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.