Herdenking aanslag IRA in Limburg

Rechercheonderzoek in Nieuw Bergen, 1988
Rechercheonderzoek in Nieuw Bergen, 1988

In het Limburgse Nieuw Bergen wordt zaterdag 4 mei een herdenkingsdienst gehouden voor drie Britse militairen die in 1988 door de IRA om het leven werden gebracht.

Gedurende de nacht van 1 op 2 mei in 1988 sloeg de IRA op twee plaatsen toe. Eerst werd rond één uur een 20-jarige Britse militair van de luchtmacht op een parkeerplaats net buiten Roermond omgebracht. Van dichtbij werd zijn auto doorzeefd met een automatisch vuurwapen.

Kort daarna kwamen nog twee andere militairen van de Britse luchtmacht om het leven in de plaats Nieuw Bergen, door een bom die geplaatst was in hun auto. Nog vier andere Britse militairen raakten gewond.

Direct daarop claimde de IRA de aanslagen en voegde daarbij een boodschap aan toenmalig premier Margaret Thatcher toe: “Onze eisen zijn simpel. Laat Ierland los, en er zal vrede zijn. Zo niet, dan mag u vaker op het vliegveld wachten op omgebrachte militairen.”

De gedode soldaten waren gestationeerd op de toenmalige RAF-basis Laarbruch, wat nu vliegveld Weeze is. Ze waren in Nederland om de koninginnedagfestiviteiten mee te pakken. In de dagen volgend op de aanslagen, volgden veel Britse soldaten aldaar het advies op om de basis niet te verlaten.

Andrew Kelly, de enige militair die de bomaanslag in Nieuw Bergen overleefde, zal zaterdag om 11 uur speechen. Daarna zullen er op de parkeerplaats waar de explosie plaatsvond bloemen worden gelegd.

Zie hieronder hoe het 8 uur journaal (met Harmen Siezen) toentertijd het nieuws bracht:

Bronnen: De Limburger, New York Times

Share Button