Universiteit Madrid in schuld, student de dupe

697814_universiteit-madrid-spanje-stijl

MADRID – Omdat de Complutense Universiteit in Madrid er afgelopen week genoeg van had dat studenten hun studie niet betaalden, heeft het management van de school de toegang tot het internet tijdelijk gesloten. Toch is de rector van de school op zijn beslissing teruggekomen, waarschijnlijk omdat zijn kantoor al een week wordt bezet door boze studenten. Begin juni moeten de studenten laten weten of ze hun opleiding kunnen betalen.

De studenten van de universiteit hebben tot september de kans om hun studie te betalen. Ze mogen nu gewoon deelnemen aan de examens, maar als het ze niet lukt de studie te betalen, moeten de studenten de school verlaten, of het jaar over doen. Decanen vrezen dat briljante studenten de universiteit moeten verlaten.

Hoewel het normaal gesproken als terecht wordt gezien dat studenten hun studie niet mogen volgen zonder te betalen, is de crisis in Spanje een logisch verklaarbare reden. Vorig jaar steeg het collegegeld op verschillende universiteiten met bijna 40 procent. Beursaanvragen van studenten stegen met 20 procent en intussen werden de voorwaarden om een beurs aan te vragen strenger. Hierdoor hadden vele studenten midden in hun studie ineens geen geld meer.

Waar op andere universiteiten in het land noodfondsen opgericht werden, is dit volgens directeur José  Carrillo op zijn universiteit niet mogelijk. De universiteit heeft flinke schulden, onder andere omdat het nog miljoenen tegoed heeft van de overheid. Ook moet de overheid nog steeds vele beursaanvragen in behandeling nemen, waardoor studenten in onzekerheid zitten of zij hun studie kunnen voortzetten.

Laura Luna Corneljo, voorzitter van studentenverenigingen, maakt zich druk, nu naast de leegstroom van studenten ook steeds minder professoren les kunnen geven. “In dit land willen ze bezuinigen op onderwijs om uit de crisis te raken. Maar wie gaat straks de oplossing voor de crisis bedenken?”

Bron: El País

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.