Rechts Kansas wijst ‘anti-homo’ wetsvoorstel af

In de Amerikaanse staat Kansas hebben Republikeinse senatoren een wetsvoorstel afgewezen dat de rechten van homoseksuelen zou hebben ingeperkt. De ‘linkse’ beslissing van de ‘rechtse’ Senaat is opvallend, omdat in Kansas de afgelopen jaren juist de meest conservatieve wetten van de gehele Verenigde Staten zijn aangenomen.

Het wetsvoorstel moest ervoor zorgen dat inwoners van Kansas het recht kregen om dienstverlening aan homoseksuele stellen te weigeren op basis van hun religie. Het voorstel kwam redelijk eenvoudig door het, eveneens rechtse, Huis van Afgevaardigden. De Senaat leek dan ook geen probleem te worden, maar de Republikeinse voorzitster Susan Wagle bracht verzet op de been.

Tijdens de stemming vertelde Wagle dat zij zich “zorgen maakte om de praktische gevolgen van het wetsvoorstel”. Bovendien meende de Republikeinse dat haar partijgenoten discriminatie discriminatie niet goedkeuren. Wagle kreeg steun van onder andere senator Jeff King. Hij hekelde met name het tekort aan gedetailleerde informatie in het voorstel.

Voorstanders van het wetsvoorstel meenden dat het plan bedoeld was voor bijvoorbeeld ambtenaren en hotelmedewerkers, zodat zij niet ongewenst betrokken zouden raken bij ceremonies met een homoseksuele achtergrond. Critici spreken van een onduidelijk voorstel, wat tot discriminatie van homoseksuelen zou kunnen leiden.

 

Bronnen: The New York Times , The Guardian, het wetsvoorstel (PDF)

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.