Noorse overheid in de bres voor onderwijs meisjes Nigeria

Foto: M.B. Haga/MFA
Foto: M.B. Haga/MFA

De Noorse regering is van mening dat de kidnapping van de 200 Nigeriaanse meisjes, door de Boko Haram, een onacceptabele aanval is op het recht op onderwijs voor meisjes. Om die reden doneert de Noorse overheid 10 miljoen kronen (meer dan 1,2 miljoen euro) voor beter en veiliger onderwijs in Noord-Nigeria. Van dat geld zal er ook hulp komen voor de families van de gekidnapte meisjes.

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Børge Brende, geeft aan dat de kidnapping van de meisjes veel aandacht getrokken heeft  in zowel Nigeria, als in de rest van de wereld. ,,Ik maak me veel zorgen. Mijn gedachten zijn bij de meisjes en bij hun families’’, aldus Brende.

Ook laat Brende in een verklaring weten dat Noorwegen overweegt om humanitaire assistentie te verlenen aan vluchtelingen en ontheemden in het zelfde gebied.

Afgelopen week waren er al demonstranten in de Noorse hoofdstad om hulp te vragen bij de Noorse regering. Brende bedankte de demonstranten en vertelde hen dat Noorwegen de portemonnee geopend heeft voor deze zaak. ,,Het land heeft grote olie-inkomsten en moet dat gaan gebruiken voor onderwijs’’, aldus Brende. De demonstranten gaven de minister van Buitenlandse Zaken een hartelijk applaus.

 

Bronnen: Regjeringen, NRK

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.