Welke vrouw komt op het nieuwe tien dollar briefje?

Hamilton $10
$10 biljet met Hamilton. Foto : Erin McCann voor The Guardian

Binnenkort zal er voor het eerst in 100 jaar het gezicht van een vrouw op een dollarbriefje komen, maakte U.S. Treasury Secretary Jack Lew bekend. Het 10 dollar briefje wordt nu gesierd door Alexander Hamilton, maar binnenkort is dat verleden tijd. De Amerikaanse bank is opzoek naar een nieuw design. De vrouw die op het billiet te zien zal zijn is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat het briefje in 2020 in roulering gaat.

De enige voorwaarde waaraan de gekozen persoon moet voldoen is dat zij dood is, maar de Amerikaanse bank is volgens Mr. Lew opzoek naar een vrouw  ‘die belangrijk is voor onze algehele democratie’. Dat betekent dat de tegenstander van de slavernij Harriet Tubman, ook kans maakt. Zij is de keuze op social media van de campagne ‘Put a woman on the $20 bill’.

De laatste vrouw op Amerikaans papier geld was Martha Washington, die zichtbaar was op een $1 zilver certificaat tussen 1891 en 1896.
Biljetten worden regelmatiger upgedate vanwege veiligheidsreden, zegt Lew. Het was toeval dat de vraag om een vrouw op een biljet tegelijk kwam met het eventueel vervangen van de $10.

Lew: “Hamilton, die het huidige $10 briefje siert zal ook onderdeel zijn van het nieuwe design. Er is een discussie nodig om te bepalen of Hamilton naast de nieuwe vrouw zal verschijnen of, of hij het centrale punt op een versie van het nieuwe biljet zal zijn.
Hamilton, voormalige treasury secretary tijdens Washingtons regeringstermijn en founding father, siert het biljet sinds 1929. Sindsdien zijn geen biljetten verandert.

De nieuwe biljetten zullen ook meer details hebben voor blinden en slechtziende, die op deze manier het biljet beter kunnen identificeren.
De $10 biljetten met Hamilton zullen niet snel verdwijnen. Op dit moment zijn er namelijk 1.9 billion $10 briefjes met zijn hoofd er op in de omloop.

Bron:

http://www.theguardian.com/us-news/2015/jun/18/noteworthy-woman-to-feature-on-10-bill-us-treasury-announces

http://money.cnn.com/2015/06/17/news/economy/woman-on-ten-dollar-bill/

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.