Hondurezen massaal op de vlucht voor geweld

Members of a gang known as the Mara 18 crowd into cells at the Izalco jail in Sonsonate, El Salvador. A Honduran fire and a Mexican massacre have drawn new attention to deteriorating conditions at prisons in Latin America, many of which are stuffed over capacity, leaving inmates to string hammocks from the ceiling or bed down on the floor. (Meridith Kohut/The New York Times)
(Meridith Kohut/The New York Times)

AMSTERDAM – Door aanhoudend geweld in Honduras zijn tussen 2004 en 2014 zeker 174.000 mensen op de vlucht geslagen. Dat heeft het Hondurese Ministerie van Justitie bekend gemaakt. Honduras staat bekend als een van de meest gewelddadige landen ter wereld.

Het rapport, getiteld ‘Characterization of Internal Displacement in Honduras’ , verscheen afgelopen week naar aanleiding van een onderzoek door de Hondurese overheid in samenwerking met de commissie Mensenrechten van de Verenigde Naties. In het rapport geeft 67,9% van de ondervraagden aan dat geweld de reden is dat zij vertrekken. 28% geeft het bestaan van gangs op als reden.

De Hondurese overheid geeft aan dat de cijfers waarschijnlijk nog hoger uitvallen, aangezien veel families stiekem hun dorpen ontvluchten om geen aandacht van de criminelen te trekken. In Honduras worden veel gebieden door gangs gecontroleerd, die met terreur de bevolking onderdrukken en tol heffen om zichzelf te kunnen onderhouden. Andere bronnen van inkomsten zijn ontvoeringen en drugs.

Ondanks de berichten zou het beter gaan met Honduras ten opzichte van voorgaande jaren. In 2014 werden er 68 moorden op elke 100.000 inwoners gepleegd, terwijl dit jaar tot september dat aantal op ‘slechts’ 46 op de 100.000 stond.

Bronnen:

Acnur: http://www.acnur.org/t3/noticias/noticia/el-gobierno-de-honduras-presenta-estudio-sobre-desplazamiento-interno/

http://www.acnur.org/t3/fileadmin/scripts/doc.php?file=t3/fileadmin/Documentos/BDL/2015/10242

Panampost: http://panampost.com/sabrina-martin/2015/11/25/gang-violence-drives-hondurans-away-home/

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.