Sinai vliegtuigcrash: vier theorieën

UTRECHT – Egyptische, Russische en Franse teams zijn aan het onderzoeken waarom een Russisch passagiersvliegtuig met 224 mensen aan boord neergestort is in het Egyptische Sinai Peninsula, waarbij alle inzittenden zijn overleden. Het vliegtuig vloog vanaf Sharm el-Sheikh naar St. Petersburg en is de dodelijkste vliegtuigongelukken van de afgelopen tien jaar.

Er zijn tot nu toe vier theorieën:

Technische fout:
De Egyptische eerste minister heeft gezegd dat hij denkt dat het hoogstwaarschijnlijk om een technische fout gaat, maar dat het aan het speciale team is om dat te bevestigen of te ontkennen. De Egyptische minister van luchtvaart Hossam Kamal heeft gezegd dat er geen teken is geweest van problemen aan boord. “Er waren geen berichten dat het vliegtuig defect was en de checks die uitgevoerd waren voordat het vliegtuig de lucht in ging, gaven niets geks aan.” Eerder werd nog gezegd dat de piloot gevraagd had om een noodlading, vanwege deze technische foutmelding.

In Rusland, vertelde de weduwe van de co-piloot dat haar man tegen haar had geklaagd over de conditie van het vliegtuig voordat de vlucht vertrok. Het vliegtuig ‘liet veel te wensen over’.

Maar de luchtvaartmaatschappij Kogalymavia heeft gezegd dat het 18-jarige vliegtuig volledig in orde was. Zij beweren dat het externe factoren moeten zijn die het vliegtuig hebben laten neerstorten.

Het vliegtuig was al eerder gerepareerd aan de staart. Problemen met de staart zorgde er al eerder voor dat een vliegtuig neerstortte: de Japan Airlines crash in 1985 is de grootste crash uit de geschiedenis. Kogalymavia claimt dat de staart van dit toestel echter in 2001 volledig gerepareerd is.

Menselijke fout:
De luchtvaartmaatschappij liet weten dat de piloot meer dan 12.000 uur aan vlieguren had gemaakt. Daardoor sluit Kogalymavia alle menselijke fouten buiten.

Maar de zwarte doos zal de onderzoekers details geven over de laatste minuten van de vlucht. Pas dan kunnen zij echt eventueel uitsluiten of het personeel iets bijgedragen heeft aan de crash – die plaatsvond in goed weer.

Neergeschoten door een raket:
Veiligheidsexpert verdenken jihadisten gelinkt aan IS van het neerschieten van het vliegtuig. Maar de onderzoekers zijn tot nu toe niet in staat geweest dit te bevestigen. Een Russische vliegtuigexpert beweert dat het vliegtuig in de lucht in tweeën gebroken is. Maar Victor Sorochenko zegt dat het te vroeg is om conclusies te trekken.

Het vliegtuig bevond zich alleen ver boven de afstand die de raketten, die men denkt dat IS bezit, kunnen afleggen. Ook vragen experts zich af of het logisch is van IS om een Russisch passagiersvliegtuig aan te vallen, aangezien de jihadisten in Sinai dan meer vijanden lokken, terwijl ze nu alleen maar tegen Egypte vechten daar.

Bom aan boord:
Er is geen hard bewijs dat een bom het vliegtuig heeft doen crashen, toch zei een expert dat de wrakstukken kunnen impliceren dat er een bom is afgegaan. Professor Michael Clarke, directeur van de Royal United Services Institute denktank, zei: “Eerdere rapporten waaruit bleek dat het vliegtuig waarschijnlijk in tweeën is gespleten, doen denken aan een explosie aan boord. En het is logischer om te denken aan een bom aan boord in plaats van aan een raket gevuurd vanaf de grond.”

_86429144_86429143

Bron:
BBC World
The Guardian

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.