China voert omstreden nieuwe antiterrorisme wet door

Foto: AFP
Foto: AFP

China heeft nieuwe omstreden antiterrorisme wetten doorgevoerd, die nodig zouden zijn om de groeiende bereidingen te bestrijden. De nieuwe wetgeving, die is aangenomen door de Chinese wetgevende macht, creëert een nieuwe anti-terreur agentschap en veiligheidsdiensten met aanzienlijke bevoegdheden. Volgens critici zijn de wetten te breed en kunnen gebruikt worden tegen dissidenten en religieuze minderheden. China heeft islamitische Oeigoerse separatisten uit de provincie Xinjiang de schuld gegeven voor verschillende openbare aanslagen de afgelopen jaren.

In de nieuwe maatregelen staat onder andere dat telecommunicatie en internetproviders voortaan technische ondersteuning moeten bieden, inclusief decryptie, om verspreiding van informatie over extremisme te voorkomen. Om deze reden is bovendien ook het verspreiden van informatie over terroristische activiteiten nu verboden. Alleen vooraf goedgekeurde nieuwsmedia mag, online en offline, over een terreuraanslag rapporteren. Politiekorpsen kunnen door de nieuwe maatregelen nu ook direct gebruikmaken van wapens in “noodgevallen” als we worden geconfronteerd met belagers die geweren of messen bij zich hebben.

De nieuwe zijn erg controversieel. Amnesty International zei in maart al, toen de wetten nog werden opgesteld, dat ze geen bescherming bieden om te voorkomen dat degenen hun religie uitoefenen en dat ze kritiek leveren op de overheid. Human Right Watch zei ook dat de wetten niet in overeenstemming zijn met de internationale normen en wees erop dat de nieuwe agentschapen “enorme discretionaire” bevoegdheid zou hebben.

 

Bronnen:

  1. BBC: China passes controversial new anti-terror laws. http://www.bbc.com/news/world-asia-china-35188137
  2. Financial Times: China approves controversial antiterrorism law http://www.ft.com/intl/cms/s/0/078a8b42-ac7b-11e5-b955-1a1d298b6250.html#axzz3vlnVeGMQ
  3. Independent: BBC: China passes controversial new anti-terrorism law http://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-passes-controversial-new-anti-terrorism-law-a6787391.html
  4. Foto: AFP. http://www.bbc.com/news/world-asia-china-35188137
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.