Brazilië 48 uur zonder Whatsapp op last van rechter

Een afbeelding die verschillende WhatsApp-logo's laat zien. Bron: Reuters/Nacho Doce
Een afbeelding die verschillende WhatsApp-logo’s laat zien. Bron: Reuters/Nacho Doce

Een rechter in Sao Paolo, Brazilië, heeft alle telefoonproviders opgedragen de populaire berichtendienst WhatsApp voor twee dagen plat te leggen, zo schrijft Reuters. De BBC vermeldde dat WhatsApp er sinds vanochtend uit ligt, het is overigens niet duidelijk of alle providers mee zullen werken aan het besluit. De berichtendienst zou rond de 100 miljoen gebruikers in Brazilië hebben.

Verschillende Braziliaanse media melden dat het gerechtshof in Sao Paolo tot het besluit kwam omdat WhatsApp, tot twee keer toe, geen medewerking verleende aan een crimineel onderzoek. Eerder dit jaar dreigde de berichtendienst in de deelstaat Piaui ook al plat te worden gelegd op last van de rechter, ook dit ging om een politie-onderzoek.

Marc Zuckerberg, die vorig jaar met Facebook de berichtendienst overnam, reageerde verontwaardigt. Op zijn Facebook-pagina liet hij vanochtend weten ‘stunned’ te zijn dat Whatsapp bestraft wordt in een poging datagegevens te beschermen. Ook roept hij de Brazilianen op hun stem te laten horen onder de hashtags #ConnectBrazil en #ConnectTheWorld.

Braziliaanse telefoonproviders lobbyen al een tijdje in het Congres tegen de berichtendienst, die onlangs en gratis belfunctie introduceerde. De telefoonproviders zien dit als oneerlijke concurrentie.

Toch zouden de providers grote moeite hebben gehad met het platleggen van Whatsapp. Dit blijkt namelijk technisch gezien een lastig verhaal.

Bronnen:

http://www.reuters.com/article/us-brazil-whatsapp-ban-idUSKBN0U000G20151217

en

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35119235

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.