Cameron onder vuur door compliment over hekwerk Bulgaarse grens

David Cameron en Boyko Borisov bij de Bulgaarse grens. Bron: UK Government
David Cameron en Boyko Borisov bij de Bulgaarse grens. Bron: UK Government

UTRECHT – De Britse premier David Cameron is door Oxfam gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met zijn uitspraken over het hekwerk bij de Turks-Bulgaarse grens. Het hek is door de Bulgaarse autoriteiten geplaatst om het voor Syrische vluchtelingen moeilijker te maken Bulgarije binnen te komen.

Tegen de Europese Unie zei Oxfam dat de landen zich moeten richten op het creëren van veilige en legale routes in plaats van het ontwikkelen van een operatie tegen de vluchtelingen, zoals Bulgarije doet.

Cameron kwam onder vuur toen hij tijdens een bezoek aan de Bulgaarse grensplaats Lesovo. In het bijzijn van de Bulgaarse premier Borisov zei dat het ‘de EU nog veel kan leren van de in Bulgarije getroffen maatregelen’. Hij verwees daarbij naar de 30 kilometer aan prikkeldraad die de uiteindelijk 180 kilometer lange grens tussen Bulgarije en Turkije moeilijker begaanbaar moet maken voor vluchtelingen.

Maya Mailer, het hoofd van Oxfam’s humanitaire beleid, zegt dat vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Irak en Syrië de kans moeten krijgen op een veilige plek te verblijven zonder bang te hoeven zijn. In Bulgarije is er veel sprake van diefstal en misbruik. We moeten er met zijn alle voor zorgen dat regeringen deze manier van werken niet gaan vergoelijken.”

Bron: http://www.theguardian.com/politics/2015/dec/04/david-cameron-warned-avoid-condoning-abuse-refugees-bulgarian-border

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.