Doodstraf dreigt voor Soedanese journalisten

Twee Soedanese journalisten die het huidige regime hebben bekritiseerd, kunnen de doodstraf verwachten. Ze worden beschuldigd van ‘het aanzetten tot een Arabische lente’ en een anti-regeringsbeleid in hun krant.

Het gaat om de prominente journalisten Osman Marghani en Ahmed Yousef El Tay van de krant El Tayar. Zij werden donderdag op hun kantoor gearresteerd door de inlichtingendienst. Deze week worden ze voorgeleid en geconfronteerd met hun veroordeling.

De twee mannen worden beschuldigd van misbruik van hun positie als journalisten, het publiceren van valse nieuws en ondermijning van het staatsbestel, een misdrijf waarop de doodstraf staat in Soedan.

De Soedanese president Omar al-Bashir. Foto: London Evening Post.

De arrestaties volgen enkele dagen nadat de Soedanese president Omar el-Bashir dreigde ‘beslissende maatregelen’ te nemen tegen journalisten die hem en zijn minister van financiën, Bader El Deen Mahmoud, bekritiseren. Daarover zei Marghani, hoofdredacteur van El Tayer, na zijn arrestatie: “Ik denk dat de president is erg boos over onze media-aandacht voor de begroting van volgend jaar, en onze kritiek op de minister van Financiën. Dus is onze krant de zondebok.”

Sinds Bashir aan de macht is in Soedan, na een islamitisch gesteunde coup in 1989, hebben journalisten het slecht in het Afrikaanse land. Soedan staat momenteel 174ste van de 180 landen op de ‘Journalisten zonder Grenzen’-persvrijheid index.

Bronnen:
http://www.sudantribune.com/spip.php?article57384
http://www.theguardian.com/world/2015/dec/21/sudan-editors-death-penalty-arab-spring-charges

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.